Η Βρετανική οικονομία παραπαίει εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας λόγω Brexit - Free Sunday
Η Βρετανική οικονομία παραπαίει εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας λόγω Brexit

Η Βρετανική οικονομία παραπαίει εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας λόγω Brexit

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών διαμορφώθηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου, λόγω της πολιτικής ασάφειας που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.

Η στερλίνα υποχώρησε κάτω από τα 1,20 δολάρια και συνολικά έχει χάσει το 20% της αξίας της από τότε που η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ το 2016.

Οι τράπεζες ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Οι μετοχές, που είναι εστιασμένες στην εγχώρια οικονομία, όπως των εταιρειών κατασκευής κατοικιών, κινήθηκαν χαμηλότερα, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για πλήγμα στη βρετανική οικονομία.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είτε θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, είτε θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Και τα δύο σενάρια προκαλούν αβεβαιότητα σε μια περίοδο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σήμερα, λίγες ημέρες, πριν κλείσει, η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα καθιστά αδύνατη την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι οι 4,5 εβδομάδες που θα παραμείνει κλειστό το Κοινοβούλιο ισοδυναμούν με πραξικόπημα καθώς ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που χάνει στην πρώτη του ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, από το 1894, θα μπορούσε να κυβερνά χωρίς κανέναν κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στην ομιλία του ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι επιθυμία της κυβέρνησής του είναι η συμφωνία με την ΕΕ και υποστήριξε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, οπως αποκόμισε από τις συζητήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Δεν συμμερίζεται την αισιόδοξη άποψή σας η άλλη πλευρά», απάντησε στον Μπόρις Τζόνσον ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Η ομιλία Τζόνσον πραγματοποιήθηκε σε ένα κοινοβούλιο γεμάτο ένταση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από τρεις φορές ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του εξαιτίας αποδοκιμασιών ή επιδοκιμασιών βουλευτών, μετά και από παρέμβαση του προέδρου του Κοινοβουλίου για να επανέλθει η τάξη στο σώμα.