Το κοινοβούλιο κέρδισε κατά κράτος τον Τζόνσον - Free Sunday
Το κοινοβούλιο κέρδισε κατά κράτος τον Τζόνσον

Το κοινοβούλιο κέρδισε κατά κράτος τον Τζόνσον

Στη βουλή των κοινοτήτων θα επιστρέψει μέχρι τις 5 το απόγευμα αύριο Παρασκευή, το νομοσχέδιο που απαγορεύει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης και η επιστροφή του θα σημάνει ότι όλες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε όλα τα κοινοβουλευτικά επίπεδα και αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο κάποιας προσπάθειας κωλυσιεργίας, πριν η Βουλή να κλείσει από τον Μπόρις Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει στην οποιαδήποτε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 31 Ιανουαρίου, εάν το κοινοβούλιο δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Guardian τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ενημερώθηκαν σχετικά και στη συνέχεια, το επίμαχο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές τη Δευτέρα και θα παρουσιαστεί προς βασιλική έγκριση.

Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) μετέδωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να συναίνεσε το σχέδιο νόμου να επικυρωθεί ως το απόγευμα της Παρασκευής χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ δεν μπορεί να αναγκάσει κανένα κράτος να παραμείνει στην ΕΕ ή να την εγκαταλείψει και συνεπώς η Επιτροπή συνεργάζεται με τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη ώστε να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες ενός ασύντακτου Brexit.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει μια άτακτη έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ως «ακραίο φαινόμενο» ώστε να αποδεσμεύει κεφάλαια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ύψους έως και 600 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα εν λόγω κεφάλαια η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρέχει και βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα εναπομείναντα κράτη – μέλη ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα τόσο της ΕΕ, ως νομικό πρόσωπο, όσο και των κρατών – μελών που την συνθέτουν.