Με μισό κόμμα και χωρίς οικογένεια ο Μπόρις Τζόνσον - Free Sunday
Με μισό κόμμα και χωρίς οικογένεια ο Μπόρις Τζόνσον

Με μισό κόμμα και χωρίς οικογένεια ο Μπόρις Τζόνσον

Έκκληση στον αρχηγό των Συντηρητικών και πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να μην προχωρήσει στη διαγραφή των 21 «ανταρτών» βουλευτών που δεν στήριξαν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, απηύθυναν σε κοινή δήλωση τους 100 βουλευτές της μετριοπαθούς πτερυγας του Συντηρητικού κόμματος «Ένα Έθνος».Οι βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές και ζητούν από την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει γρήγορα το ζήτημα της διαγραφής.

Τρεις πρώην υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ, Ντέιβιντ Γκοκ και Ρόρι Στιούαρτ οι οποίοι αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα ως «ανεξάρτητοι Συντηρητικοί», άφησαν να εννοηθεί ότι οι βουλευτές που διαγράφηκαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα με το Συντηρητικό κόμμα σε περίπτωση εκλογών,

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο καταλογίζουν στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Ντόμινικ του Κάμινγκς την υπονόμευση ενός συμβιβαστικού σχεδίου που πρότειναν στον Τζόνσον οι «αντάρτες» βουλευτές, κατά τη συνάντηση τους, στην οποία εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να ορίσει μία ημερομηνία για την ψηφοφορία των βουλευτών στο νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Έτσι οι βουλευτές θα είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνεται το διαπραγματευτικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον και μετά να ψηφίσουν εάν χρειάζεται επιπλέον παράταση στις διαπραγματεύσεις.

Σχετική πρόταση, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση από τον πρώην υπουργό Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, δέχθηκε έντονες λεκτικές επιθέσεις από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Το τελευταίο πλήγμα που δέχτηκε ο Τζόνσον ήταν η παραίτηση του αδελφού του Τζο από τη θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα με το αιτιολογικό της σύγκρουσης ανάμεσα στην οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.
«Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον - είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».