Ορκίστηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση χωρίς τη Λέγκα του Σαλβίνι - Free Sunday
Ορκίστηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση χωρίς τη Λέγκα του Σαλβίνι

Ορκίστηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση χωρίς τη Λέγκα του Σαλβίνι

Εικοσιένα μέλη περιλαμβάνει η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε, η οποία ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.Οι δέκα υπουργοί προέρχονται από το Κόμμα των Πέντε Αστέρων (M5S), εννέα είναι του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) ενώ η υπουργός Εσωτερικών, δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών είναι τα 37 έτη και αποτελεί ρεκόρ. Στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν επτά γυναίκες.Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε είναι υψηλόβαθμη δημόσιος υπάλληλος. Ο ηγέτης των M5S Λουίτζι ντι Μάιο, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, και ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υπουργός Οικονομικών.Μία από τις πρώτες αποφάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος αποκαλείται και «κιτρινοκόκκινος» λόγω των χρωμάτων του M5S και του PD, αναμένεται να είναι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του PD Πάολο Τζεντιλόνι ως εκπροσώπου της Ιταλίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα: τη Δευτέρα από την κάτω βουλή και την Τρίτη από τη Γερουσία. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται να παρουσιάσει προβλήματα, καθώς τουλάχιστον 340 βουλευτές σε σύνολο 630 ανήκουν στα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενώ η κατάσταση προμηνύεται λίγο πιο δύσκολη στη Γερουσία όπου ο νέος συνασπισμός διαθέτει 167 μέλη σε σύνολο 315, δηλαδή μια πλειοψηφία εννέα εδρών.

Η νέα κυβέρνηση ώθησε στην αντιπολίτευση τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση με το M5S.Η Λέγκα του αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και το ακροδεξιό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης με πρώτη τη συγκέντρωση του FdI τη Δευτέρα έξω από το κτίριο της κάτω βουλής.