Πλησιάζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Σάντσεθ - Free Sunday
Πλησιάζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Σάντσεθ

Πλησιάζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Σάντσεθ

Βελτιωμένες επιδόσεις αλλά χωρίς αυτοδυναμία προβλέπουν για του Ισπανούς Σοσιαλιστές, οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που πρέπει να ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες, αποτύχουν και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σε περίπτωση νέων εκλογών, ο σοσιαλιστής Σάντσεθ, που κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου και ασκεί καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού, θα κέρδιζε 137 έδρες, 14 περισσότερες από σήμερα, ενώ. Οι Podemos, οι οποίοι αποτελούν πιθανό εταίρο θα χάσουν 7 από τις 42 έδρες και θα έχουν 35 στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. 

Αυτά σημαίνουν ότι για να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που απαιτούνται, ο Σάντσεθ δεν θα χρειάζεται πλέον τη στήριξη των καταλανικών, αυτονομιστικών κομμάτων για να κυβερνήσει, αλλά θα εξακολουθεί να χρειάζεται τις ψήφους των Podemos και του βασκικού κόμματος PNV.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP), που υπέστη μεγάλη ήττα τον Απρίλιο, θα κερδίσει 16 έδρες και θα φτάσει τις 82 ενώ το Vox, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κέρδισε έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, θα περιοριστεί στις 14 έδρες από τις 24 έδρες που έχει σήμερα και το κεντροδεξιό Ciudadanos θα χάσει 12 από τις 57. Δηλαδή η κεντροδεξιά θα έχει σύνολο 141 έδρες από τις 148 που έχει σήμερα.