Για δεύτερη φορά το 2019 ψηφίζουν οι Ιραηλινοί - Free Sunday
Για δεύτερη φορά το 2019 ψηφίζουν οι Ιραηλινοί

Για δεύτερη φορά το 2019 ψηφίζουν οι Ιραηλινοί

Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών προσέρχονται από τις 7 το πρωί σήμερα, 6,4 εκατομμύρια ισραηλινοί ψηφοφόροι για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, για να επιλέξουν ανάμεσα μεταξύ του νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Οι κάλπες στα 10.700 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτές μέχρις τις 10 το βράδυ.

Στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν, το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 69χρονο Νετανιάχου, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να σχηματίσει πλειοψηφικό συνασπισμό και κατέφυγε στη διάλυση του κοινοβουλίου για να μην επιτρέψει στον Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση.

Ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα - Λικούντ και Καχόλ Λαβάν - 32 έδρες. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι, - σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου - και αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά.

Περίπου 18.000 αστυνομικοί, αστυνομικοί και εθελοντές θα αναπτυχθούν και θα εποπτεύσουν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε ένα μήνα ο Νετανιάχου έχει κληθεί να εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών» χωρίς προς το παρόν να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να αποτρέψει τους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.

Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς, είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα, έχει καλλιεργήσει παράλληλα μια εικόνα γερακιού στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της «εντιμότητας».

«Είναι λίγες οι φορές που οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές τόσο ξεχωριστές, δύο μόνο δρόμους και πρέπει να επιλέξουν ποιον θα πάρουν», ανέφερε ο Γκαντς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στα Εβραϊκά σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ψηφοφόρουν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύναμη κυβέρνηση» υπό την ηγεσία της «αριστεράς και των Αράβων» και μιας «ισχυρής δεξιάς κυβέρνησης» με ηγέτη αυτόν.

«Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι το ποσοστό συμμετοχής», εκτιμά η Γκαγίλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ήταν κοντά στο 68%.