Τέλος της μονοκρατορίας Νετανιάχου μετά τις εκλογές στο Ισραήλ - Free Sunday
Τέλος της μονοκρατορίας Νετανιάχου μετά τις εκλογές στο Ισραήλ

Τέλος της μονοκρατορίας Νετανιάχου μετά τις εκλογές στο Ισραήλ

Σε κυβέρνηση συνασπισμού των δυο μεγάλων κομμάτων προσανατολίζεται το Ισραήλ, μετά τις χθεσινές εκλογές.

Σύμφωνα με τα exit polls, το κεντρώο κόμμα "Μπλε και Λευκό" του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς, προηγείται ελαφρά, με την πρόβλεψη να του δίνει 32-34 έδρες ενώ το συντηρητικό Λικούντ του Νετανιάχου μπορεί να εξασφαλίσει 31-33 έδρες στην Κνεσέτ, σε σύνολο 120.

Ο κ. Γκαντς, σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ προς τους υποστηρικτές του κόμματός του, δήλωσε ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο Νετανιάχου «δεν πέτυχε στην αποστολή του».

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης».

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Νετανιάχου, αποκλείοντας τη συμμετοχή «αραβικών αντι-σιωνιστικών κομμάτων» στις συνομιλίες.

Ο αρχηγός του κόμματος Λικούντ, που δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, δεν αναγνώρισε την ήττα του, αλλά απέφυγε να ανακηρύξει εαυτόν νικητή, αναφέροντας πως θα περιμένει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Τη διαθεσιμότητα του να συμμετέχει σε κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, αρχηγός του δεξιού κόμματος "Ισραήλ Μπεϊτενού", που εμφανίζεται να συγκεντρώνει 8-10 έδρες.

«Έχουμε μόνο μια επιλογή. Μια εθνική, φιλελεύθερη, ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλαμβάνει το "Ισραήλ Μπεϊτενού", το Λικούντ και το "Μπλε και Λευκό" κόμμα», δήλωσε ο Λίμπερμαν, πρώην σύμμαχος και νυν πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, σε πολιτική συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 69,4% σύμφωνα με την ισραηλινή κεντρική εκλογική επιτροπή.

Μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο 69χρονος Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το Λικούντ και το "Μπλε και Λευκό" είχαν εξασφαλίσει τότε από 35 έδρες το καθένα και χρειάζονταν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων με διαφορετικά, συχνά και εντελώς αντίθετα, πολιτικά προγράμματα.