Ο Αναστασιάδης απορρίπτει διάσκεψη για το Κυπριακό όσο η Τουρκία απειλεί - Free Sunday
Ο Αναστασιάδης απορρίπτει διάσκεψη για το Κυπριακό όσο η Τουρκία απειλεί

Ο Αναστασιάδης απορρίπτει διάσκεψη για το Κυπριακό όσο η Τουρκία απειλεί

Κρίσιμη για τη νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδης, τη «συνάντηση με τον ΓΓ στις 27 Σεπτέμβρη» και «σημαντικές» τις επαφές που θα έχει με τους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας.

Ο κ.Αναστασιάδης είπε ότι στην παρέμβαση του στα ΗΕ θα κάνει αναφορά στα όσα έκνομα από πλευράς Τουρκίας συμβαίνουν.

«Είναι αδιανόητο την ώρα που ο ΓΓ προτείνει διεξόδους προκειμένου να επαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, η Τουρκία να προκαλεί είτε δια ενεργειών αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της είτε στην ξηρά απειλώντας με βάση τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με εποικισμό ή άλλως πως την Αμμόχωστο», είπε ο πρόεδρος Αναστασιαδης, ο οποίος δοευκρίνισε ότι «είναι και ομόφωνη θέση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και κάθε κράτους που έχει την ελαχίστη αξιοπρέπεια, την ώρα που απειλείται την ώρα που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο να καλείται να συμμετάσχει σε ένα διάλογο με συνεχιζόμενες τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι ούτε και ο ΓΓ θα διανοείτο ποτέ να καλέσει ανάλογη σύνοδο για το Κυπριακό όταν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Παραμένω πιστός σε όσα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Ακκιντζί στις 9 Αυγούστου κατά την άτυπη συνάντηση, πως παραμένω και εμμένω σε αυτό που αποδέχθηκα και δεν είναι άλλο από το κείμενο που ετοίμασε την πρώτη μέρα η κα Λουτ», είπε ο κ.Αναστασιάδης.