Στη δημοσιότητα έγγραφο με τη συνομιλία Τραμπ - Ζελένσκι - Free Sunday
Στη δημοσιότητα έγγραφο με τη συνομιλία Τραμπ - Ζελένσκι

Στη δημοσιότητα έγγραφο με τη συνομιλία Τραμπ - Ζελένσκι

 

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου η συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται για πέντε σελίδες που ανέβηκαν σε μορφή pdf μετά τις κατηγορίες των Δημοκρατικών ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να διεξάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν με σκοπό να τον ζημιώσει στις εκλογές του 2020. 

«Υπάρχει πολλή συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν τι έχει γίνει, οπότε ό, τι μπορείς να κάνεις με τον γενικό εισαγγελέα θα είναι σπουδαίο.  Ο Μπάιντεν γύριζε και καυχιόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη γι' αυτό αν μπορείς να το ψάξεις... Μου φαίνεται απαίσιο» είπε στο τηλεφώνημα ο Τραμπ, σύμφωνα με τα πρακτικά.  

Στην απάντησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρει ότι γνωρίζει την περίπτωση και ότι από τη στιγμή που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ο επόμενος γενικός εισαγγελέας θα είναι 100% δικός του υποψήφιος και ότι θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο. Ο Ζελένσκι υπόσχεται στον Τραμπ ότι «αυτός ή αυτή θα διερευνήσουν την κατάσταση, ειδικά στην εταιρεία που ανέφερες. Το ζήτημα της έρευνας της υπόθεσης είναι για την ακρίβεια το ζήτημα να διασφαλίσουμε την επανάκτηση της ειλικρίνειας , οπότε θα το φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση».

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον Τραμπ περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση που θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι  «θα ζητήσει από τον δικηγόρο Ρούντι Τζιουλάνι να τον πάρει τηλέφωνο μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, Μπαρ, και είμαι θα λύσουμε το θέμα».

Όμως – σύμφωνα με την εκπρόσωπο  του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κούπεκ -  ο Τραμπ δεν ζήτησε από τον Μπαρ να έρθει σε επαφή με την Ουκρανία και ο Μπαρ δεν έχει επικοινωνήσει με την Ουκρανία για μια ενδεχόμενη έρευνα ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ο Μπαρ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ, έμαθε για πρώτη φορά για τη συνδιάλεξη πολλές εβδομάδες μετά την πραγματοποίησή της, είπε η Κούπεκ.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του τηλεφωνήματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τουίταρε:

«Θα ζητήσουν οι Δημοκρατικοί συγνώμη αφού είδαν τι είπα στη συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο; Θα έπρεπε. (ήταν) ένα τέλειο τηλεφώνημα – τους ξάφνιασε ».