Ευρωπαϊκή Επιτροπή: H βρετανική πρόταση έχει προβληματικά σημεία - Free Sunday
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: H βρετανική πρόταση έχει προβληματικά σημεία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: H βρετανική πρόταση έχει προβληματικά σημεία

H βρετανική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στη Συμφωνία Αποχώρησης, όσον αφορά κυρίως τα ιρλανδικά σύνορα έχει προβληματικά σημεία. Αυτό ανέφερε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό σε συνέχεια της συνομιλίας που είχε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την πρόταση που απέστειλε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη στο κείμενο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω εργασία.

«Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο», δήλωσε σήμερα η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι «η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου (σ.σ. στην Ιρλανδία) και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν».

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και «θα επαναλάβει τη συνεχή ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στην Ιρλανδία».

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να κανονιστούν νέες συναντήσεις για να συζητηθεί η πρόταση και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ σημαντικό ορόσημο συνεχίζει να αποτελεί η σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου 2019).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ