Ο Τραμπ αναθέτει στον Ερντογάν να κάνει επιχείρηση κατά των μαχητών του ISIS στη B.Συρία - Free Sunday
Ο Τραμπ αναθέτει στον Ερντογάν να κάνει επιχείρηση κατά των μαχητών του ISIS στη B.Συρία

Ο Τραμπ αναθέτει στον Ερντογάν να κάνει επιχείρηση κατά των μαχητών του ISIS στη B.Συρία

Στην Τουρκία αναθέτει να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού "Χαλιφάτου" από τις ΗΠΑ», ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διατύπωση σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον επιδοκιμάζει τις προθέσεις του προέδρου Ερντογάν για τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία, στην οποία όμως διευκρινίζεται οτι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν και ούτε θα υποστηρίξουν, ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι αρνήθηκαν την πρόταση της Ουάσιγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους την διαχείριση των οποίων διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά μεν την Τουρκία υπεύθυνη αλλά δεν ξεκαθαρίζει εάν οι ΗΠΑ θα αποσύρουν εντελώς τα περίπου 1.000 στρατεύματα από την περιοχή.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Χθες Κυριακή χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν στο Ρας αλ Αΐν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, κατά της τουρκικής επιχείρησης εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με συνθήματα "Κάτω ο Ερντογάν" και "Κάτω η κατοχή".

Οι κουρδοι ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας, όπου βρίσκεται καταυλισμός στον οποίο φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.