Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για την επιχείρηση στη Συρία - Free Sunday
Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για την επιχείρηση στη Συρία

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για την επιχείρηση στη Συρία

Την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με ανάρτηση του στο twitter.

Στόχος των Τούρκων, όπως υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο, είναι η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης», η οποία θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια,.

Στο πλαίσιο αυτό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών και τα συριακά μέσα ενημέρωσης στην Συρία μιλούν ήδη για επιχειρήσεις τουρκικών δυνάμεων στις κουρδικές περιοχές, χωρίς όμως να έχουν δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά.

Ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ μετέδωσε ότι το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε χθες Δευτέρα το βράδυ, θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Νωρίτερα αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επιχείρησαν εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει «όλα τα μέρη» να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός του χθες Δευτέρα