Πρόσφυγες δημιουργεί η τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία - Free Sunday
Πρόσφυγες δημιουργεί η τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία

Πρόσφυγες δημιουργεί η τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία

Σε χιλιάδες υπολογίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους ανθρώπους που έφυγαν από την περιοχές του Ρας αλ Άιν και του Τελ Αμπιάντ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, προς γειτονικές περιοχές, για να βρουν καταφύγιο από τις αεροπορικές επιδρομές στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης.

Το κρατικό δίκτυο TRT χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση τη «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία της Δημοκρατίας», καθώς εκτείνεται σε μια περιοχή «περίπου 400χλμ μήκους και 35 χλμ βάθους».

 

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, στην τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε στα σύνορα με τη Συρία, από όπου ξεκίνησε η εισβολή, τα σχολεία έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα και στα μεγάφωνα των χωριών της επαρχίας, που βρίσκεται περίπου 6 χλμ από το Τελ Αμπιάντ, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη.

Μεγάφωνα είχαν στηθεί, και ακούγονταν πατριωτικές μουσικές, ενώ αρχές κάλεσαν τους κάτοικους να προσέχουν για πιθανά πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων.

«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε άλλη ανάρτηση του χαιρέτισε «κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».

Σήμερα Πέμπτη τεμένη σε όλη την Τουρκία θα πραγματοποιήσουν πρωινές προσευχές για το στρατό.

Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ανακοίνωσαν την αναστολή των επιχειρήσεών τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα», τόνισε κουρδική στρατιωτική πηγή.

Το Reuters μετέδωσε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων του SDF που προστατεύουν τις φυλακές στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του ΙΚ, έχει μετακινηθεί για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση, αλλά οι φυακές εξακολουθούν να φυλάσσονται.

Ο Εθνικός Στρατός, ο συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα και τώρα πολεμά δίπλα στον τουρκικό στρατό, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδείξει κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, σε μια ανακοίνωση,.

Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.