Ρωσικές περιπολίες ανάμεσα σε συριακές και τουρκικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία - Free Sunday
Ρωσικές περιπολίες ανάμεσα σε συριακές και τουρκικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία

Ρωσικές περιπολίες ανάμεσα σε συριακές και τουρκικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» και δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων, έδωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

«Η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στο Μανμπίτζ δεν είναι τελείως αρνητικό για εμάς», ειπε ο κ.Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι αναζητείται η νέα ισορροπία στην περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς για εσπευσμένη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τη βορειοανατολική Συρία και στη θεση τους μπαίνει ο συριακός στρατός ενώ εμφανίζονται ρωσικές περιπολίες ανάμεσα σε Τούρκους και Σύριους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 160.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την εκκαθάριση των κουρδικών ομάδων με στόχο τη δημιουργία της - όπως την αποκαλούνε - ζώνης ασφαλείας.