Αρνητική στη συμφωνία Τζόνσον εμφανίζεται η βρετανική βουλή λίγο πριν τη ψηφοφορία - Free Sunday
Αρνητική στη συμφωνία Τζόνσον εμφανίζεται η βρετανική βουλή λίγο πριν τη ψηφοφορία

Αρνητική στη συμφωνία Τζόνσον εμφανίζεται η βρετανική βουλή λίγο πριν τη ψηφοφορία

Διχασμένη εμφανίζεται η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, λίγο πριν αρχίσει στις 09.15 τοπική ώρα (11.15 ώρα Ελλάδος), η συζήτηση για τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οριστική ψηφοφορία για τη Συμφωνία αυτή καθαυτή ενδέχεται να ξεκινήσει αργά το απόγευμα και ο κ.Τζόνσον χρειάζεται να συγκεντρώσει τη θετική ψήφο 320 βουλευτών αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προς το παρόν 321 βουλευτές τάσσονται κατά της Συμφωνίας και 318 υπέρ.

Προς το παρόν οι Βορειοϊρλανδοί Προτεστάντες του κόμματος DUP αρνούνται να υπερψηφίσουν μία συμφωνία η οποία προβλέπει ότι:• Στο εγγύς μέλλον, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Βασίλειο, η Βόρειος Ιρλανδία θα ακολουθεί τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.• Μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της νήσου της Μεγάλης Βρετανίας θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι• Οι Βορειοϊρλανδοί του DUP δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα βέτο για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων που προβλέπει η Συμφωνία, ούτε τώρα, ούτε όταν ζητηθεί η άποψη του τοπικού Κοινοβουλίου της Β. Ιρλανδίας σε τέσσερα χρόνια.

Πρόκειται ουσιαστικά για τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στη Βόρειο Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανίας, τους οποίος ο κ. Τζόνσον είχε ονομάσει ως «αδιανόητους».

Είναι η πρώτη φορά από την εποχή του πολέμου των Φώκλαντ, στις αρχές της δεκαετίας του '80 του περασμένου αιώνα, που η Βουλή των Κοινοτήτων συνέρχεται σε Σώμα ημέρα Σάββατο.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, θεωρείται από μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος χειρότερος ακόμα και από τον Μπόρις Τζόνσον.

Σε πολλά «προπύργια» των Εργατικών οι ψηφοφόροι επέλεξαν στο δημοψήφισμα την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και βουλευτές των Εργατικών θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι τους θα τους τιμωρήσουν εάν μπλοκάρουν τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ενώ άλλοι εξ αυτών, καίτοι θεωρούν εσφαλμένη την απόφαση του Brexit, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα δεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.Εάν ο κ.Τζόνσον καταφέρει να βρει την απαραίτητη πλειονοψηφία για τη Συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει τη Συμφωνία εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Σε περίπτωση θετικής ψήφου, το ΗΒ θα αποχωρήσει συντεταγμένα από την ΕΕ και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 θα ισχύουν όσα προβλέπει η Συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών.Σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει τη Συμφωνία, οι βουλευτές θα έχουν ενδεχομένως θα κληθούν να ψηφίσουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.

Αν δεν περάσει ούτε αυτή η πρόταση, ο κ.Τζόνσον θα αναγκαστεί να ζητήσει μια νέα παράταση από τις Βρυξέλλες, όπως τον υποχρεώνει σχετικό νομοσχέδιο που ενέκρινε προ ενός μήνα η Βουλή των Κοινοτήτων, είτε θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.Η ΕΕ αποκλείει δημοσίως την πιθανότητα νέας παράτασης στο Brexit, αλλά εάν υπάρξει αίτημα από το Λονδίνο, αναμένεται να απαντήσει θετικά