Ακροβατικά Τζόνσον μετά τη νέα ήττα του στη βουλή - Free Sunday
Ακροβατικά Τζόνσον μετά τη νέα ήττα του στη βουλή

Ακροβατικά Τζόνσον μετά τη νέα ήττα του στη βουλή

Τρεις αλληλοαναιρούμενες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά τη νέα ήττα του χθες στη βουλή των κοινοτήτων, η οποία αποφάσισε ότι θα ψηφίσει για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ, αφού πρώτα κατατεθούν όλα τα κείμενα της στο σώμα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στην μία επιστολή, η οποία είναι ανυπόγραφη επιστολή ζητά νέα αναβολή του Brexit, και στη δεύτερη δήλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή ενώ στην τρίτη ένα αντίγραφο του κειμένου του “νόμου Μπεν”, που ψήφισε η βρετανική Βουλή τον προηγούμενο μήνα, και με τον οποίο υποχρεώνεται να ζητήσει από την ΕΕ μια παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, αν δεν υπάρξει εγκεκριμένη από το κοινοβούλιο συμφωνία.

Οι επιστολές Τζόνσον εστάλησαν λίγες ώρες πριν, αύριο Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας εξετάσει προσφυγή για να υποχρεωθεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν.

Το δικαστήριο έχει ήδη διαμηνύσει ότι η μη τήρηση του νόμου Μπεν δημιουργεί σοβαρό ζήτημα αλλά η κυβέρνηση διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τον νόμο Μπεν.

Όμως χθες στην επιστολή του προς τον Τούσκ, την οποία ανάρτησε στο twitter ο ανταποκριτής της Financial Times στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον επαναλαμβάνει τη θέση του ότι νεά παράταση δεν θα είναι επωφελής:

"Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση", αναφέρει ο Τζόνσον, ο οποίος εμφανίζεται για μία ακόμη φορά, βέβαιος ότι η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

H επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την απόφαση του Τζόνσον να στείλει τρεις επιστολές, προβλέποντας πως «θα δοθεί μάχη για το κατά πόσον ο Τζόνσον προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστήριο».

Πάντως ο κ.Τούσκ επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή και προανήγγειλέ διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες

"Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε", ανέφερε σε tweet του ο Τουσκ.

Στη Βρετανία η αντιπολίτευση εμφανίστηκε οργισμένη από τους χειρισμούς Τζόνσον.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος προσέθεσε:«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας».

Η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», σχολίασε στο Twitter ο βουλευτής των Εργατικών της αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Λέιμι, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».