Η Γαλλία μιλά με τους τρομοκράτες λέει ο Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν - Free Sunday
Η Γαλλία μιλά με τους τρομοκράτες λέει ο Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν

Η Γαλλία μιλά με τους τρομοκράτες λέει ο Ερντογάν πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν

Την απόφαση της Άγκυρας να συνεχίσει την επιχείρησή της στη Συρία «με αποφασιστικότητα», αν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ δεν τηρηθούν, κατέστησε σαφές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινές του τηλεοπτικές δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οι τρομοκράτες του YPG/PKK» δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας, είπε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο, κατά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, «εξουδετερώθηκαν» 775 «τρομοκράτες YPG/PKK» ενώ οι τουρκικές απώλειες ήταν 7 νεκροί, των στρατιωτών των συμμάχων τους, του Συριακού Εθνικού Στρατού 79 και 20 πολίτες. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει λάβει αίτημα για παράταση της περιόδου εκεχειρίας πό τον Γάλλο πρόεδρο. Όπως υπογράμμισε, η Άγκυρα έχει κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ όχι με τη Γαλλία και ο Γάλλος ομόλογός του μπορεί να μεταφέρει κάποιο μήνυμα των «τρομοκρατών» με τους οποίους συνομιλεί. Η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του στο Σότσι της Κριμαίας, γίνεται λίγες ώρες πριν λήξει η εκεχειρία των 120 ωρών στη Βόρεια Συρία, στην οποία συμφώνησαν Ουάσινγκτον – Άγκυρα.

Σε αυτή τη συνάντηση θα ασχοληθούμε την διαδικασία και αν το θέλει ο θεός θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της πλάνο εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα σχετικά με την ανάπτυξη των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία, όπου η Ρωσία προτείνει την τροποποίηση της τουρκοσυριακής συμφωνίας των Αδάνων του 1998, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων του PKK και του YPG από τα τουρκοσυριακά σύνορα, ακόμα και με χρήση βίας από την πλευρά της Άγκυρας.

«Αυτό είναι το διεθνές νομικό πλαίσιο που έχει επιβεβαιωθεί πρόσφατα από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων γεγονότων. Αν οι δύο πλευρές, στην πορεία των επαφών, θεωρήσουν αναγκαίο και αμοιβαία αποδεκτό να ξεκαθαρίσουν ή να τροποποιήσουν αυτή τη συμφωνία με όποιο τρόπο, αυτή θα είναι δική τους απόφαση, σίγουρα θα την αποδεχτούμε και θα τη στηρίξουμε» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικώ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.