Νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit και ο Τζόνσον πιέζει τους βουλευτές - Free Sunday
Νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit και ο Τζόνσον πιέζει τους βουλευτές

Νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit και ο Τζόνσον πιέζει τους βουλευτές

Προθεσμία τριών ημερών έδωσε στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Τζέικομπ Ρις Μογκ για να εξετάσουν την 110 σελίδων “Συμφωνία Αποχώρησης”, στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα. Όμως η προθεσμία έχει σημασία μόνο εφόσον οι βουλευτές αφενός να υπερψηφίσουν τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου σήμερα προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια της συζήτησης και ψήφισής του, μέχρι την Πέμπτη.

Αμέσως μετά, την άρνηση του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου να θέσει την συμφωνία σε ψηφοφορία, ο Ρις Μογκ προειδοποίησε ότι «όσοι δεν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσουν κατά του Brexit στις 31 Οκτωβρίου και πρέπει να το καταλάβουν αυτό καλά», προκαλώντας την αντίδραση των Εργατικών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατάγγειλαν πιέσεις στους βουλευτές.

«Υπουργοί πιέζουν τους βουλευτές να υπογράψουν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη χώρα. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτόν τον πρωθυπουργό». έγραψε στο twitter ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ.

«Οι σημερινές συνθήκες είναι ουσιαστικά όμοιες με τις συνθήκες του Σαββάτου. Η απόφαση μου είναι επομένως ότι η Συμφωνία δεν θα συζητηθεί σήμερα γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επανάληψη», είχε διευκρινίσει ο Μπέρκοου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει την συμφωνία για το Brexit.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η «αρχή μη υποβάθμισης», καθώς και τη δέσμευση ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει με ψηφοφορία την εντολή διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ και τον τύπο της τελικής εμπορικής συμφωνίας.

Περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επικυρώσει την συμφωνία του για το Brexit έγκαιρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμα και οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τροπολογίες του νομοσχεδίου. Αυτές θα μπορούσαν να το αλλάξουν πολύ και περιλαμβάνουν ακόμα και υποχρέωση για νέο δημοψήφισμα.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.