Κινέζοι τα 39 θύματα της τραγωδίας του Έσεξ -Στην διακίνηση μεταναστών οι έρευνες - Free Sunday
Κινέζοι τα 39 θύματα της τραγωδίας του Έσεξ -Στην διακίνηση μεταναστών οι έρευνες

Κινέζοι τα 39 θύματα της τραγωδίας του Έσεξ -Στην διακίνηση μεταναστών οι έρευνες

Κινέζοι ήταν και οι 39 νεκροί στο κοντέιντερ του θανάτου στο Έσεξ όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια υπόθεση με 58 νεκρούς Κινέζους είχε καταγραφεί και το 2000 σε ένα κοντέινερ.

Οι έρευνες για τα 39 πτώματα που βρέθηκαν σε κοντέινερ φορτηγού  στρέφονται σε ιρλανδούς διακινητές μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έχει τη διαβεβαίωση ότι «οι δράστες θα διωχθούν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», δίνει, όμως η ταυτοποίηση των 39 άψυχων σωμάτων την οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα η βρετανική αστυνομία, δείχνει ότι θα είναι μία μακρά διαδικασία.

Η ταυτοποίηση θα βοηθήσει στην χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μέχρι να φτάσουν στη βρετανική επικράτεια. Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων 20 χρόνων.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, το φορτηγό ξεκίνησε τη διαδρομή του από τη Βουλγαρία, όπου πιθανότατα «φορτώθηκαν» οι 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί έντονα, είναι ότι πρόκειται για μετανάστες, οι οποίοι πάγωσαν μέχρι θανάτου στους μείον 25 βαθμούς Κελσίου, καθώςο χώρος στον οποίο βρέθηκαν ήταν ψυγείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το φορτηγό είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας, με ιρλανδική εταιρεία ιδιοκτησίας, φόρτωσε στην πόλη Βάρνα και έφτασε στη Βρετανία με πλοίο από το λιμάνι του Zeebrugge, στο Βέλγιο. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλγαρίας BNR, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι το φορτηγό, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε εκδοθεί στη Βουλγαρία με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2017, είχε φύγει από τη βαλκανική χώρα την επόμενη ημέρα και δεν είχε έκτοτε επιστρέψει.

Το ερώτημα είναι αν πραγματοποιήθηκε έλεγχος, ειδικότερα όταν το φορτηγό πέρασε τα σύνορα του Βελγίου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι 39 άνθρωποι να φορτώθηκαν στο ψυγείο εντός της βελγικής επικράτειας. Βίντεο από κάμερες ασφαλείας στους δρόμους, έχουν «πιάσει» το φορτηγό του θανάτου να κινείται, πριν το σταματήσουν για έλεγχο οι βρετανικές αρχές. Η αστυνομία συνέλαβε τον 25χρονο Mo Robinson, οδηγό του φορτηγού που εντοπίστηκαν 39 πτώματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις είχε παραλάβει ένα φορτηγό ψυγείο από το λιμάνι του Έσεξ πριν εντοπιστούν μέσα τα πτώματα. Ο αδερφός του είναι έκπληκτος και δήλωσε στο BelfastLive ότι η οικογένεια δεν έχει νέα από αυτόν και δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Ωστόσο, πλέον θεωρεί ότι το ρυμουλκούμενο τμήμα του οχήματος ταξίδεψε από το Zeebrugge στο Purfleet και αποβιβάστηκε στην περιοχή Thurrock λίγο μετά τις 12:30 π.μ. το πρωί της Τετάρτης.

Παράλληλα, το εμπρόσθιο τμήμα του φορτηγού θεωρείται ότι ξεκίνησε από η Βόρεια Ιρλανδία. Φορτηγό και ρυμουλκούμενο έφυγαν από το λιμάνι λίγο μετά τις 1.05 π.μ. (τοπική ώρα Μ. Βρετανίας). Το Βελγίο ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν το ρυμουλκούμενο ταξίδεψε μέσα από το Βέλγιο.

Η αστυνομική διευθύντρια του Έσεξ, Πίπα Μιλς ανακοίνωσε ότι το φορτηγό και το τρέιλερ όπου εντοπίστηκαν οι σοροί θα μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία για να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των θυμάτων που θα ανασυρθούν. H βρετανική αστυνομία λέει πως πιστεύει ότι το φορτηγό ταξίδεψε από το Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο στο λιμάνι του Πάρφλιτ στην ανατολική Αγγλία.

Κατόπιν, παρέμεινε στην περιοχή Τούροκ γύρω στις 12.30 το πρωί τοπική ώρα για περίπου 35 λεπτά προτού αναχωρήσει, σημείωσε η αστυνομία του Έσεξ. Η αστυνομία είχε αρχικά αναφέρει ότι το φορτηγό, το οποίο κατέληξε σε μια βιομηχανική περιοχή στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 32 χλμ ανατολικά του κεντρικού Λονδίνου, είχε ταξιδέψει μέσω του Χόλιχεντ στην Ουαλία.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη μετανάστευση συνεργάζονται με την αστυνομία για να διακριβωθεί τι συνέβη, κι ενώ η Εθνική Υπηρεσία για την εγκληματικότητα (NCA) που είναι αρμόδια για να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης και την εμπορία ανθρώπων, εξετάζει αν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στην τραγωδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών Ρίτσαρντ Μπέρνετ δήλωσε ότι το φορτηγό θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει από το Σερμπούρ της Γαλλίας στο Ρόσλερ της Ιρλανδίας προτούν κατευθυνθεί προς το Δουβλίνο και εν συνεχεία στο Χόλιχεντ της Βόρειας Ουαλίας.

Οι βρεταντικές Αρχές έχουν θορυβηθεί από πέρυσι με το σημείο από το οποίο φαίνεται πως πέρασε το φορτηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θεωρείται αδύναμο σημείο των ιρλανδικών συνόρων. Μάλιστα, από εκεί πιστεύεται ότι περνάνε μετανάστες πριν μεταφερθούν στη Βρετανία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση των 39 πτωμάτων.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Έσεξ. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό των βρετανικών αρχών σε ότι αφορά τις έρευνες.«Η αποφασιστικότητά μας πρέπει να στρέφεται εναντίον εκείνων που οργανώνουν και εκτελούν τέτοιες μεταφορές», υποστήριξε ο Ζάιμπερτ.

H φρίκη στο Έσσεξ ξυπνά μνήμες από την τραγωδία με τους πρόσφυγες στην Αυστρία, πριν από τέσσερα χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015, οι αρχές είχαν εντοπίσει 71 σορούς σε σταθμευμένο φορτηγό στο Πάρντορφ. Τα πτώματα ανήκαν σε Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύρους και Ιρανούς.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής για τις εμπορευματικές μεταφορές της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι «υπάρχει ένας κατευθείαν δρόμος προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ερχόταν από τη Βουλγαρία, το να μπει στη Βρετανία από το Χόλιχεντ είναι ανορθόδοξη διαδρομή... Είναι σαν να κάνεις κύκλο και στην ουσία είναι μία πρόσθετη μέρα στο ταξίδι σου».