Οι Εργατικοί της Βρετανίας δέχονται πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο - Free Sunday
Οι Εργατικοί της Βρετανίας δέχονται πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο

Οι Εργατικοί της Βρετανίας δέχονται πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο

Σε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο οδηγείται η Βρετανία, καθώς σύμφωνα με δήλωση του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, το κόμμα της αντιπολίτευσης, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με την σχετική πρόταση που θα κατατεθεί σήμερα στη βουλή. Ο κ.Κόρμπιν απέδωσε τη μεταστροφή στη χορήγηση τρίμηνης παράτασης για το Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε διαρρεύσει ότι θα προσπαθήσει να περάσει τις εκλογές με νομοσχέδιο, που θα είχε τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, που θα απαιτούσε απλή πλειοψηφία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Μιλώντας στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο των Εργατικών, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκλογές και αυτό στο οποίο αντιτάχθηκαν ήταν ένα άτακτο Brexit. Μετά την παράταση που έδωσαν οι Βρυξέλλες, θεωρεί ότι το αίτημα των Εργατικών έχει ικανοποιηθεί για τους επόμενους τρεις μήνες. «Θα ξεκινήσουμε την πλέον φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για την πραγματική αλλαγή που η χώρα έχει ποτέ δει», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση Τζόνσον μετά την απόρριψη της σχετικής πρότασης χθες, καταθέτει σήμερα στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και το οποίο για να εγκριθεί θα απαιτεί απλή πλειοψηφία των βουλευτών και όχι ενισχυμένη των 2/3, όπως απαιτείται για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση απέφευγε να καταθέσει νωρίτερα το νομοσχέδιο το οποίο ορίζει πως κατ' εξαίρεση του νόμου για πρόωρες εκλογές, φοβούμενη πιθανές τροπολογίες της αντιπολίτευσης στη συζήτηση η οποία προβλέπεται διαρκείας, το νομοσχέδιο μίας γραμμής.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν πως αν γίνει προσπάθεια από την αντιπολίτευση π.χ. να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι περισσότεροι από 3 εκ. Ευρωπαίοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να αποσυρθεί. 

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο κ. Τζόνσον αποφάσισε να μην προσπαθήσει να επαναφέρει αυτή την εβδομάδα το «παγωμένο» από τον ίδιο νομοσχέδιο του Brexit, που περιέχει και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ, όπως είχε τεθεί ως όρος από τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για να εξετάσουν πιθανή στήριξη του νομοσχεδίου περί πρόωρων εκλογών. 

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP σχεδίαζαν να υποβάλουν δικό τους αντίστοιχο νομοσχέδιο σήμερα, αλλά με προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών την 9η Δεκεμβρίου. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων συνεδριάζουν το πρωί για να καθορίσουν τη στάση τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι Εργατικοί, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να μην κλείνει εντελώς χθες τη νύχτα την πόρτα στην πιθανότητα να συναινέσει στις πρόωρες εκλογές το Δεκέμβριο. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να περάσει εντός της ημέρας από όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να εξεταστεί αύριο από τη Βουλή των Λόρδων, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για οριστική έγκριση

Η Ντάουνινγκ Στριτ προγραμματίζει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, όμως έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τροπολογία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας για εκλογές μια ημέρα νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου.