Το Twitter απαγορεύει τις πολιτικές διαφημίσεις, ασκώντας πιέσεις και στο Facebook - Free Sunday
Το Twitter απαγορεύει τις πολιτικές διαφημίσεις, ασκώντας πιέσεις και στο Facebook
Για την αποφυγή της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της πολιτικής προπαγάνδας το Twitter καταργεί τις πολιτικές διαφημίσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2020.

Το Twitter απαγορεύει τις πολιτικές διαφημίσεις, ασκώντας πιέσεις και στο Facebook

Την περασμένη Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του πως έως τις 22 Νοεμβρίου το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα έχει απαγορεύσει όλες τις πολιτικές διαφημίσεις, σε μια προσπάθεια περιορισμού των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Έχουμε πάρει την απόφαση να σταματήσουμε τις πολιτικές διαφημίσεις στο Twitter παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι η διείσδυση του πολιτικού μηνύματος πρέπει να κερδίζεται και όχι να αγοράζεται» έγραψε ο Ντόρσεϊ, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, σε πολιτικό κυρίως επίπεδο.

Πολιτική διάσταση

Η συγκεκριμένη κίνηση του Twitter έφερε σε αντιπαράθεση τους ιθύνοντες της πλατφόρμας με τους ιθύνοντες του Facebook, και ειδικότερα τον ιδρυτή του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι θα επέτρεπε σε πολιτικούς να διαφημίζονται όσο και όπως θα ήθελαν στο κοινωνικό του δίκτυο, καθώς ο σκοπός του είναι να δίνει σε όλους τους ανθρώπους βήμα και να προάγει την ελεύθερη έκφραση. Άλλωστε οι πολιτικές διαφημίσεις έχουν ειδησεογραφική αξία, επισήμανε ο κ. Ζάκερμπεργκ και δέχτηκε τα πυρά των Δημοκρατικών.

H Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κόμματος των Δημοκρατικών, καταφέρθηκε εναντίον του Facebook, υπογραμμίζοντας πως αν δεν μπορεί να ελέγξει τις πολιτικές διαφημίσεις και να περιορίσει την πολιτική προπαγάνδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Twitter και να τις καταργήσει τελείως, ενώ ο κυβερνήτης της Μοντάνα, Στιβ Μπούλοκ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Καλή κίνηση. Σειρά σου, Facebook».

Ο Μπιλ Ρούσο, εκπρόσωπος του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως, αν και είναι κρίμα να καταργούνται οι πολιτικές διαφημίσεις, εφόσον δεν υπάρχει ακόμη άλλος τρόπος να ελέγχονται οι ψευδείς ειδήσεις, «είναι θετικό πως για μία φορά το κέρδος δεν τέθηκε σε προτεραιότητα».

Η απόφαση του Twitter σήκωσε αντιδράσεις και από τον χώρο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς ο Μπραντ Πασκάλ, υπεύθυνος της πολιτικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2020, τόνισε πως η κατάργηση των διαφημίσεων αποτελεί μονομερή ενέργεια που «αποσκοπεί στο να φιμώσει τους Ρεπουμπλικάνους».

Οι πολιτικές διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει στο μικροσκόπιο από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Από τη μια η ομάδα του Προέδρου Τραμπ σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία στη διείσδυση των διαδικτυακών πολιτικών μηνυμάτων σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, από την άλλη η αποκάλυψη πως η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το Facebook με σκοπό να διασπείρει ψευδείς πληροφορίες προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών προκάλεσε αντιπαραθέσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των πολιτικών μηνυμάτων σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Η απαίτηση για αυστηρό έλεγχο και απόλυτη διαφάνεια στις πολιτικές ειδήσεις και διαφημίσεις έγινε πιο επιτακτική.

Στο μικροσκόπιο ο Ζάκερμπεργκ

Πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορούν ευθέως τον Ζάκερμπεργκ, του οποίου το κοινωνικό δίκτυο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην πολιτική διαφήμιση, ότι αδυνατεί να ελέγξει οποιοδήποτε πολιτικό περιεχόμενο διακινείται μέσω Facebook,κάτι για το οποίο ευθύνεται η μέριμνά του να μη χάσει μέρος από τα κέρδη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ζάκερμπεργκ υπεραμύνθηκε του Facebook, εξηγώντας πως μόλις το 0,5% των κερδών του αναμένεται να προέλθουν από πολιτικές διαφημίσεις για το έτος 2020.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter, αν και δεν τάχθηκε κατά των ανταγωνιστών του, απαντώντας στη λογική του Ζάκερμπεργκ, είπε πως πρέπει να υπάρξει μια σαφής διάκριση μεταξύ ελεύθερης και πληρωμένης έκφρασης. Η απαγόρευση των πολιτικών διαφημίσεων, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της εταιρείας, δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα κέρδη. Για το 2018, για παράδειγμα, τα συνολικά κέρδη του Twitter ήταν 3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων μόλις τα 3 εκατομμύρια προήλθαν από πολιτικές διαφημίσεις – κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν και οι «New York Times», η κατάργηση των πολιτικών διαφημίσεων δεν ακυρώνει την «τοξικότητα» του μέσου, με την έννοια ότι η ρητορική του μίσους και η προπαγάνδα προάγονται από πληρωμένα τρολ, ψεύτικα προφίλ και σε πολλές περιπτώσεις από τους ίδιους τους πολιτικούς ηγέτες που διατηρούν λογαριασμό στο Twitter.

Έλεγχος από Google

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται και η Google, η οποία επίσης έχει μερίδιο αγοράς στον τομέα των πολιτικών διαφημίσεων μέσω των Google ads. H εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την ενέργεια του Twitter, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έτρεξε διαφήμιση του Ντόναλντ Τραμπ η οποία περιείχε ψευδείς ισχυρισμούς για τον βασικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν. Η Google ισχυρίζεται ότι διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να μη δημοσιεύονται πολιτικές διαφημίσεις με παραπλανητικό περιεχόμενο. Από τον περασμένο Ιούλιο, από τις 100 διαφημίσεις που έτρεξαν υπέρ του Προέδρου Τραμπ, οι επτά ακυρώθηκαν από την εταιρεία με αιτιολογία την παραβίαση της πολιτικής της.

Όπως και να ’χει, η κίνηση του Twitter αποτελεί σημαντικό βήμα υπέρ της αξιοπιστίας των πολιτικών ειδήσεων. Όπως εξήγησε ο Τζακ Ντόρσεϊ: «Η απόφασή μας δεν έχει να κάνει με τη μείωση της ελευθερίας έκφρασης. Έχει να κάνει με την κατάργηση της πληρωμής για να φτάσει το πολιτικό μήνυμα εκεί που πρέπει. Οι συνέπειες της πληρωμένης πολιτικής διαφήμισης μέσω διαδικτύου ήταν δυσμενείς για τη δημοκρατία μας και δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος να τις διαχειριστούμε. Αξίζει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου να ανασυνταχθούμε και να εξετάσουμε καλύτερα το πρόβλημα».

Και ως πρόβλημα νοείται η διασπορά fake news, η πολιτική προπαγάνδα, η λασπολογία εναντίον πολιτικών αντιπάλων, όλα υπεύθυνα για την υποβάθμιση του πολιτικού συστήματος των σύγχρονων, ψηφιακών, δυτικών δημοκρατιών.