Στη Βολιβία ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε αλλά δεν είναι μόνος διότι τον στηρίζει ο Τσίπρας - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Στη Βολιβία ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε αλλά δεν είναι μόνος διότι τον στηρίζει ο Τσίπρας

Στη Βολιβία ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε αλλά δεν είναι μόνος διότι τον στηρίζει ο Τσίπρας

Την «αλληλεγγύη και τον σεβασμό του στον Μοράλες και το λαό της Βολιβίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν οι σκοτεινές μέρες των πραξικοπημάτων και της βίας», εξέφρασε ο Αλέξης Τσιπρας  με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία καταλήγει ζητώντας «να νικήσει η Δημοκρατία» και γράφοντας στα ισπανικά "EvoNoEstasSolo" δηλάδη "Εβο δεν είσαι μόνος" 

Ο κ.Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του και καταγγέλλει ότι είναι θύμα πραξικοπήματος και επιθέσεων βίαιων ομάδων στο σπίτι του.

«Αποφάσισα αφού άκουσα τους φίλους μου στο ομοσπονδιακό κοινωνικό κίνημα και στην ομοσπονδία εμπορίου και επίσης αφού άκουσα την Καθολική Εκκλησία, να παραιτηθώ από την προεδρία», δήλωσε ο Μοράλες, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεση του να προκηρύξει εκ νέου εκλογές, όταν δημοσιοποιήθηκε έκθεση διεθνών παρατηρητών που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες επανεξελέγη πρέπει να ακυρωθούν.

«Η Βολιβία θα είναι η ελπίδα όλης της Λατινικής Αμερικής, για να φύγει ο κομμουνισμός και η περιοχή να έχει ελευθερία και δημοκρατία. Εμείς οι Βολιβιανοί θα αναλάβουμε την ευθύνη να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της Βενεζουέλας και των υπόλοιπων χωρών που έχουν ταπεινωθεί», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λουίς Φερνάντο Καμάτσο.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Λα Παθ της Βολιβίας ξέσπασαν εορτασμοί με το άκουσμα της παραίτησης του επί 14 χρόνια προέδρου Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου της χώρας.

Σε δήλωση του, ο αρχηγός της αστυνομίας διέψευσε ότι υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μοράλες, την ύπαρξη του οποίου είχε αποκαλύψει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λουίς Φερνάντο Καμάτσο και ο ίδιος ο Μοράλες είχε καταγγείλει ως «παράνομο».

Ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας βρίσκεται στην εξουσία από το 2006. Τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά έχουν αμφισβητηθεί ξανά στο παρελθόν. Σε δημοψήφισμα το 2016 η πλειοψηφία ψήφισε όχι στην κατάργηση του ορίου θητειών για έναν πρόεδρο, αλλά ο Μοράλες απέρριψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Υπό την προεδρία του πάντως η χώρα του γνώρισε την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και τα ποσοστά ανεργία μειώθηκαν στο μισό, αν και η επιμονή του να παραμείνει στην εξουσία για τέταρτη θητεία αποξένωσε πολλούς από τους συμμάχους του, ακόμα και ανάμεσα στις ιθαγενείς κοινότητες.

Όταν μετά την έκθεση των διεθνών παρατηρητών για τις εκλογές, στρατός και αστυνομία ζήτησαν την άμεση παραίτησή του, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να παραμείνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει το λαό του στη βία».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Βολιβία που οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Έβο Μοράλες.

«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

Η διπλωματία της Χιλής ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.