Σε αποδρομή το κόμμα του Μοράλες, κεντροδεξιά μεταβατική πρόεδρος στη Βολιβία - Free Sunday
Σε αποδρομή το κόμμα του Μοράλες, κεντροδεξιά μεταβατική πρόεδρος στη Βολιβία

Σε αποδρομή το κόμμα του Μοράλες, κεντροδεξιά μεταβατική πρόεδρος στη Βολιβία

Νόμιμη χαρακτήρισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας, την ανακήρυξη της δεύτερης αντιπροέδρου της Γερουσίας, Τζανίνε Άνιες, ως προέδρου της χώρας μετά την παραίτηση του προέδρου Μοράλες και όλων των επομένων κατά το σύνταγμα της χώρας,

στη διαδοχή του.

Η κεντροδεξιά δικηγόρος ήταν πέμπτη στη σειρά διαδοχής μετά τον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, την προέδρου και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Γερουσίας, καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής και η ανακήρυξη της αμφισβητήθηκε διότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης λόγω έλλειψης απαρτίας καθώς από τη διαδικασία απείχαν τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο κυβερνητικό και πλειοψηφών Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες.

«Δοθέντος του ότι η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα συνεπεία παραιτήσεως, δεν απαιτείται απόφαση του Κογκρέσου», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο στο σκεπτικό του.

Στις δηλώσεις της, η κ.Άνιες, τόνισε την ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης» στη χώρα και εξέφρασε την πρόθεσή της «να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο».

Από την πλευρά του, ο Έβο Μοράλες σε ανάρτηση του στο twitter, χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την αναγγελία της Άνιες ότι αναλαμβάνει μεταβατική πρόεδρος.

«Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία» της Βολιβίας, έγραψε ο Μοράλες λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο. «Μια γερουσιαστής της Δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χουάν Λαντσίπα, ανακοίνωσε ότι διενεργούνται έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια στη Βολιβία τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία.

Τέσσερα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί την αποχώρηση από τη Βολιβία του Έβο Μοράλες «θετικό βήμα», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη εάν χρειαζόταν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Περονιστής εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες επέκρινε τις ΗΠΑ αλλά και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που αποφάνθηκε έπειτα από έλεγχο της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη Βολιβία ότι το αποτέλεσμα έπρεπε να ακυρωθεί λόγω «παρατυπιών».

«Κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ έχουν πάει πίσω δεκαετίες. Έχουν επιστρέψει στην άσχημη εποχή της δεκαετίας του 1970», έκρινε ο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον διαδραματίζει ρόλο εγγυητή σε «στρατιωτικές επεμβάσεις» εναντίον «δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».

Παράλληλα, ο Φερνάντες χαρακτήρισε τον έλεγχο που διενήργησε ο ΟΑΚ «ανεπαρκή» και το πόρισμά του πολιτικά κατευθυνόμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio 10.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, που χαρακτήρισε καλή εξέλιξη για «τη δημοκρατία» αλλά και «μήνυμα» προς τα «παράνομα καθεστώτα» στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. Αντίθετα, αριστεροί ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής χαρακτήρισαν πραξικόπημα τον εξαναγκασμό του Μοράλες σε παραίτηση.