Σήμερα ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο - Free Sunday
Σήμερα ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Σήμερα ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται στο ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον όπου διαμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν , ο οποίος σήμερα Τετάρτη στις 19:00 ώρα Ελλαδος θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνοδεύεται από τη σύζυγο του Εμινε, και αμεσως μετά την είσοδο στον Λευκό Οίκο και για 20 λεπτά, θα έχουν συνομιλίες σε επίπεδο ζευγών. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα αρχίσουν στις 19:30.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον και κυρίως στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει ο Τούρκος πρόεδρος είναι δρακόντεια. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι διαδηλωτές που διαφωνούν με την επίσκεψή του αναρτώντας πανό με το σύνθημα: «Ο μεγαλύτερος διώκτης των δημοσιογράφων κοιμάται εδώ». Κατά μήκος του ξενοδοχείου όπου διαμένει ο Ερντογάν τοποθετήθηκαν φορτηγά ώστε να μην μπορεί κανείς να παρκάρει ή να σταματήσει εκεί, έστω και για λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με το CNN, η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ προκαλεί χαμόγελα στον Αμερικανό πρόεδρο διότι αγαπά τους ισχυρούς πολιτικούς και συμπίπτει με την έναρξη των πρώτων δημόσιων ακροάσεων των μαρτύρων στην έρευνα για δίωξη και καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου, αποπροσανατολίζοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Οι δύο ηγέτες καλούνται να διαπραγματευτούν μια δύσκολη ατζέντα θεμάτων που περιλαμβάνει την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 και την επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις.
Τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ενώ στη Γερουσία, δύο Δημοκρατικοί πρότειναν την καταγγελία των πιέσεων της Αγκυρας σε δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μειονότητες κ.α.

Όπως ανέφεραν η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει φυλακίσει περισσότερους από 80.000 Τούρκους πολίτες, έχει «φιμώσει» περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις κι έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 130.000 δημοσίους υπαλλήλους.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή τοποθεσία να προσφέρουμε φιλοξενία και να ανταλλάσσουμε καλοσύνες με έναν δικτάτορα», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζιν Σαχίν.
Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν επιβραβεύει τον Ερντογάν με μία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, αντιθέτως επιστρατεύει τη διπλωματία.
Ο Τραμπ θα εκφράσει και πάλι την ανησυχία του για την αγορά των ρωσικών S-400 που οδήγησε στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Ερντογάν ο οποίος παρέστη το περασμένο καλοκαίρι σε αεροπορική επίδειξη στη Μόσχα και εξέφρασε ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά Su-35.Ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής εάν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400. Σύμφωνα με αναλυτές ο Αμερικανός πρόεδρο θα επιχειρήσει να βάλει πάλι την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 και να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση με την αγωγή των ΗΠΑ κατά της τουρκικής τράπεζας «Halkbank», την οποία κατηγορεί από πέρυσι ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά του Ιράν.