Ερντογάν σε Τραμπ: Δεν είπατε τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας - Free Sunday
Ερντογάν σε Τραμπ: Δεν είπατε τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας

Ερντογάν σε Τραμπ: Δεν είπατε τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας

Επιμένει στην στάση του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και αυτό δηλώνει ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ κατά την συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αμερικανική πρόταση προς την Άγκυρα να ξεφορτωθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε δεν είναι δίκαιη και αποτελεί ανάμειξη σε κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Play Video
«Μας είπαν είναι δικαίωμα σας να συνεχίσετε τις σχέσεις με τη Ρωσία, όμως να περάσετε με τρακτέρ πάνω από τους S-400. Eμείς τους είπαμε πως θεωρούμε πως θα είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας η εντελώς απόσυρση των ῎S-400 και δεν είναι σωστό. Δεν είπατε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει S-300. Γιατί δεν κάνετε κάτι τέτοιο και για εκεί», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος. 

Μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους Αμερικανούς για να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. «Όμως όταν είδαμε την επιμονή τους είπαμε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με τον κύριο Ιμπραχίμ ( Καλίν), τον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο’ Μπράϊαν και τους υπουργούς Άμυνας μας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και να δούμε τα αποτελέσματα. Μας λένε πως οι S-400 δεν μπορούν να συνεργαστούν με τα F-35. Mα ήδη δεν μας δίνετε F-35», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Για τη συνάντηση με μία ομάδα Γερουσιαστών που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με την συμμετοχή του Τούρκου προέδρου ο Ερντογάν είπε ότι «την κανόνισε ο Τραμπ ο οποίος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Εγώ του είπα αν θεωρεί σωστό να απευθυνθώ στο Κογκρέσο κι εκείνοι να ακούσουν τις αλήθειες. Εκείνος είπε ας έρθουν τώρα κάποιοι Γερουσιαστές».

Play Video
Αναφορικά με το προσφυγικό και την Συρία ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε αν σκοπεύει να δώσει σε κάποιους πρόσφυγες την τουρκική υπηκοότητα. «Του είπα πως ήδη το κάνουμε επιλεκτικά. Ο ίδιος μου είπε πως ‘ήδη έχω κάνει κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές χώρες για ενίσχυση. Κανένας δεν μου είπε: πως θα δώσουμε τόσα. Όμως θα τους ζορίσω κι άλλο», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Πηγή: skai.gr