Μετά την Ιερουσαλήμ, ο Τραμπ αναγνώρισε και τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη - Free Sunday
Μετά την Ιερουσαλήμ, ο Τραμπ αναγνώρισε και τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Μετά την Ιερουσαλήμ, ο Τραμπ αναγνώρισε και τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των δεκάδων εβραϊκών οικισμών που έχουν ιδρυθεί από το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη.

«Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα ως προς τους ισραηλινούς οικισμούς. Η ίδρυση ισραηλινών πολιτικών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι, καθαυτή, ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση παρεκκλίνει σημαντικά από τη νομική γνωμοδότηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών του 1978 αλλά και του ΟΗΕ και του μεγαλύτερου τμήματος της διεθνούς κοινότητας, που αρνούνται τη νομιμότητα των οικισμών, στους οποίους πλέον περίπου 600.000 Ισραηλινοί.

Στο Ισραήλ, ο πρώην πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι «επανορθώνει μια ιστορική αδικία» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξή της στη χώρα.

Λίγη ώρα μετά την δήλωση Πομπέο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

"Η αμερικανική πρεσβεία συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή σκέφτονται να ταξιδέψουν στην ή μέσω της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης ή της Γάζας να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσουν την αντίληψη ασφαλείας τους δεδομένου του υφιστάμενου περιβάλλοντος" τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Πρόσωπα και οργανώσεις που αντιτίθενται στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών ενδέχεται να στοχοθετήσουν αμερικανικές εγκαταστάσεις, αμερικανικά ιδιωτικά συμφέροντα και Αμερικανούς πολίτες".

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον «είναι πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο». Οι ΗΠΑ "δεν έχουν τα προσόντα ή την άδεια να ακυρώνουν διατάξεις του διεθνούς δικαίου και δεν έχουν το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τους ισραηλινούς οικισμούς".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι προειδοποίησε ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» στις προοπτικές αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαφάντι χαρακτήρισε παράνομους τους οικισμούς, προσθέτοντας ότι καταστρέφονται οι προοπτικές για μια λύση των δύο κρατών, με την οποία οι Παλαιστίνιοι θα συνυπάρχουν πλάι-πλάι με το Ισραήλ. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τις αραβικές χώρες, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί αυτή η αραβοϊσραηλινή διένεξη δεκαετιών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι "η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να τερματίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ως δύναμη κατοχής.