Αιματηρή αναταραχή στην Κολομβία, πολιτική αβεβαιότητα στην Ουρουγουάη - Free Sunday
Αιματηρή αναταραχή στην Κολομβία, πολιτική αβεβαιότητα στην Ουρουγουάη

Αιματηρή αναταραχή στην Κολομβία, πολιτική αβεβαιότητα στην Ουρουγουάη

Εντείνεται η αναταραχή στη Λατινική Αμερική καθώς μετά την Βολιβία και τη Βενεζουέλα, πολιτική αναταραχή καταγράφεται και στην Κολομβία, όπου γίνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την Ουρουγουάη, όπου αμφοσβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην Μπογκοτά, ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι άρχισε «κοινωνικό διάλογο», σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την οργή και να απαντήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη, με την 24ωρη απεργία και τις πορείες σε όλη τη χώρα, και συνεχίζονταν ακόμη χθες Κυριακή, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

«Περί τις 15:00 [23:00 ώρα Ελλάδας] ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε Μάρκες άρχισε τον κοινωνικό διάλογο με τους εκλεγμένους δημάρχους» στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου, που πρόκειται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η προεδρία μετά τη συνάντηση στο προεδρικό παλάτι Κάσα Ναρίνιο με 24 δημάρχους πρωτευουσών των 32 περιφερειών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Σήμερα ο 43χρονος Ντούκε, που είναι στην εξουσία μόλις 15 μήνες, αλλά το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κέντρο (CD) δεν έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, και υπέστη βαριές ήττες στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα συναντηθεί με κυβερνήτες των περιφερειών, που εξελέγησαν επίσης τον περασμένο μήνα.

Μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 300 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα στις διαδηλώσεις, στις οποίες τουλάχιστον 200.000 Κολομβιανοί κατέβηκαν στην πρωτεύουσα Μπογοτά και στις πόλεις Κάλι, Μεδεγίν και Μπαρανκίγια για να διαμαρτυρηθούν για τις «νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα που καταγγέλλουν ότι έχει σκοπό να προωθήσει η κυβέρνησή του, την έλλειψη κονδυλίων για την παιδεία, την ενδημική διαφθορά, τις εκατοντάδες δολοφονίες ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή έξω από νοσοκομείο στην Μπογοτά όπου νοσηλεύεται ο 18χρονος Ντίλαν Κρους, που τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία το Σάββατο.

Στην Ουρουγουάη, ο πρόεδρος του εκλογοδικείου Χοσέ Αροσένα ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες Κυριακή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ότι δεν είναι σε θέση να ανακηρύξει τον νικητή.

Ο Αροσένα δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ουρουγουάης ότι θα αρχίσει αύριο Τρίτη ανακαταμέτρηση των ψήφων· το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Με το 99,5% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η διαφορά ανάμεσα στον Λουίς Λακάγιε Που (κεντροδεξιά) και τον Ντανιέλ Μαρτίνες (αριστερά) ήταν περίπου 30.000 ψήφοι, δηλαδή λιγότερες από τις αμφισβητούμενες. Αυτό υποχρέωσε την εκλογική αρχή να διεξαγάγει πλήρη ανακαταμέτρηση.

Ο 46χρονος κεντροδεξιός Λουίς Λακάγιε Που φέρεται να παίρνει το 48,74% των ψήφων, έναντι 47,48% του υποψηφίου του κεντροαριστερού Ευρέος Μετώπου Ντανιέλ Μαρτίνες του 62χρονου πρώην δημάρχου του Μοντεβιδέο, μία διαφορά που σημαίνει περίπου τριάντα χιλιάδες ψήφοι

«Δυστυχώς ο υποψήφιος της συμπολίτευσης δεν μας τηλεφώνησε για να αναγνωρίσει ένα αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι δεν είναι αναστρέψιμο», είπε κατόπιν ο Λακάγιε Που, γιος πρώην προέδρου, ο οποίος που επισήμανε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ταμπαρέ Βάσκες, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Καθώς μιλούσε, το πλήθος των υποστηρικτών του φώναζε ρυθμικά «Πρό-ε-δρος! Πρό-ε-δρος!»

«Προσπάθησαν να μας θάψουν, αλλά δεν ήξεραν ότι είμαστε σπόροι», είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του ο Ντανιέλ Μαρτίνες, αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του.

Η εκλογική αρχή κάλεσε τους δύο αντίπαλους να δείξουν «ενότητα» και «υπομονή» ωσότου ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Δεν αναφέρθηκε κανένα σοβαρό επεισόδιο στο Μοντεβιδέο, όπου οι δρόμοι ήταν ήρεμοι, πέρα από κάποιες κόρνες αυτοκινήτων και μερικά πυροτεχνήματα.

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει την εξουσία την 1η Μαρτίου για πέντε χρόνια.