Σε τραγωδία εξελίσσεται ο σεισμός στην Αλβανία - Free Sunday
Σε τραγωδία εξελίσσεται ο σεισμός στην Αλβανία

Σε τραγωδία εξελίσσεται ο σεισμός στην Αλβανία

Τους 25 έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία, περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν ενώ άγνωστος αριθμός πολιτών παραμένει δίχως στέγη εξαιτίας της κατάρρευσης των κτηρίων στα οποία διέμεναν και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Σε μία από αυτές, ένας εικοσιπεντάχρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτηρίου. Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία και τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. Χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Εκτός από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έζησαν και άλλες στιγμές πανικού, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει. "Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές" είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι "γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά", ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της Ελληνικής Αποστολής στην Αλβανία. Ήδη έχουν απεγκλωβιστεί 2 ζωντανά άτομα και 2 ακόμη χωρίς τις αισθήσεις τους., ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter, η πυροσβεστικη.

Οι 26 επίλεκτοι που έστειλε το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ώστε να συνδράμουν εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια, δηλαδή, στο βόρειο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στο χωριό Θουμάν όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Νωρίτερα εκεί ανασύρθηκε ο 24χρονος άντρας με αλβανικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό. Συνδράμουν μαζί με διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες που σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια ανεύρεσης εγκλωβισμένων.