Μυστικός ρωσικός δορυφόρος εντείνει τη διαστημική κούρσα εξοπλισμών - Free Sunday
Μυστικός ρωσικός δορυφόρος εντείνει τη διαστημική κούρσα εξοπλισμών
Ο πύραυλος Soyuz που έθεσε τον δορυφόρο σε τροχιά σε εικόνα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Μυστικός ρωσικός δορυφόρος εντείνει τη διαστημική κούρσα εξοπλισμών

Σε μια κίνηση που δείχνει να εντείνει τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, η Ρωσία εκτόξευσε ακόμα έναν μυστικό δορυφόρο σχεδιασμένο για την παρακολούθηση άλλων δορυφόρων.

Η εκτόξευση του δορυφόρου από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ δεν ίχε προαναγγελθεί, σύμφωνα όμως με το SpaceFlightNow.com είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τους πιλότους, οι οποίες υπεδείκνυαν προγραμματισμένη εκτόξευση την Δευτέρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε αργότερα ότι εκτόξευσε σκάφος που θα «παρακολουθεί την κατάσταση άλλων ρωσικών δορυφόρων σε τροχιά», κάτι που υποδεικνύει ότι πρόκειται για αποστολή διαστημικής επιτήρησης. Το σκάφος διαθέτει επίσης οπτικό εξοπλισμό για την απεικόνιση της Γης, ανέφερε το πρακτορείο Interfax

Στον δορυφόρο αναμένεται να αποδοθεί ο κωδικός Kosmos 2542, σύμφωνα με το ρωσικό σύστημα ονοματοδοσίας για τα ρωσικά στρατιωτικά διαστημικά σκάφη.

Αναλυτές παρατηρούν ομοιότητες ανάμεσα στην εκτόξευση της Δευτέρας και προηγούμενη εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου το 2017, ο οποίος επισήμως θα συνέλεγε γεωδετικές μετρήσεις, αργότερα όμως απελευθέρωσε ένα μικρότερο σκάφος που πιστεύεται ότι σχεδιάστηκε για την παρακολούθηση άλλων αντικειμένων σε τροχιά.

Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα αλληλοκατηγορούνται τα τελευταία χρόνια για στρατιωτικοποίηση του διαστήματος –και οι τρεις έχουν δοκιμάσει όπλα καταστροφής δορυφόρων και πιστεύεται ότι αναπτύσσουν συστήματα παρεμβολών σε εχθρικούς δορυφόρους.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίδρυσε και ενέταξε στο Πεντάγωνο την Διοίκηση Διαστήματος, η οποία θα εστιάσει «στην προστασία των στοιχείων του διαστημικού ενεργητικού των ΗΠΑ».