Ανάμεσα στο χάος και στον φόβο η Αλβανία - Free Sunday
Ανάμεσα στο χάος και στον φόβο η Αλβανία

Ανάμεσα στο χάος και στον φόβο η Αλβανία

Σε 39 ανέρχονται ήδη τα βεβαιωμένα θύματα του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία την Τρίτη, ενώ 20 άτομα αγνοούνται και οι ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί μειώνονται διαρκώς.

Τις τελευταίες ώρες ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια ενός κτηρίου ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους. Η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει ζητήσει επείγουσα βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν έξω από τις εστίες τους, και μάλιστα σε χειμερινή περίοδο.Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.

Ο κ.Ράμα ανέφερε ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα. Αν και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών, δεν ανέφερε αριθμούς για τις υλικές ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.
Παράλληλα, τα προβλήματα της οικονομίας αναμένεται να οξυνθούν, καθώς η περιοχή που επλήγη συγκέντρωνε τόσο τον κύριο όγκο του πληθυσμού, όσο και της οικονομικής δραστηριότητας.

Στα νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων νοσηλεύονται περίπου 700 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση,

Δύο μετασεισμοί μεγέθους 4,5 και 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγιναν σε διάστημα ενός λεπτού 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στο Δυρράχιο με επίκεντρο 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου και 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, και εστιακό βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα.Σύμφωνα με μελέτη του αστεροσκοπείου Αθηνών το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου ανυψώθηκε από τον σεισμό της Τρίτης τουλάχιστον 8,4 εκατοστά.Οι ερευνητές Βαρβάρα Τσιρώνη και Αθανάσιος Γκανάς χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου

Οι σεισμολόγοι εξετάζουν την όποια σύνδεση υπάρχει του τωρινού σεισμού με τον σεισμό που είχε γίνει στις 15 Απριλίου του 1979 βόρεια των Τιράνων και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ, αλλά και άλλων 9 σεισμικών δονήσεων με μεγέθη τουλάχιστον 6 Ρίχτερ που έγιναν τα τελευταία χρόνια.Ο Δρ. Γιώργος Παραράς-Καραγιάννης πρώην επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου στη Χαβάη ανήρτησε στο λογαριασμό του στο facebook ότι για τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί στην Αλβανία, ενώ μονάχα σήμερα είχαμε 4 μετασεισμούς ισχυρούς με τον τελευταίο να είναι μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.