Απάτες την ώρα του θρήνου στην Αλβανία - Free Sunday
Απάτες την ώρα του θρήνου στην Αλβανία

Απάτες την ώρα του θρήνου στην Αλβανία

Στα 47 έφτασαν τα θύματα του καταστροφικού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία την Τρίτη μετά την ανάσυρση από τα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο των σορών μιας μητέρας, των δίδυμων παιδιών της, ηλικίας δύο ετών, και του μεγαλύτερου γιου της, που ήταν επτά.

Στα ερείπια του κτιρίου που είχε χτιστεί σε έκταση όπου αποξηράνθηκε τέλμα, παραμένει παγιδευμένος ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του πατέρα της οικογένειας, η οκτάχρονη κόρη του οποίου, η μητέρα του και μία ανιψιά του, χάθηκαν μετά τον σεισμό.

Ο μόνος που σώθηκε ήταν ένας άλλος ανιψιός του ιδιοκτήτη, ο οποίος σώθηκε διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.

Ένας ακόμη άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια ξενοδοχείου στην παραλιακή ζώνη του Δυρραχίου, ενώ πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών εγκλωβισμένων σε ερείπια ελαχιστοποιούνται.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, και άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.

Στη βόρεια πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 22 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν αφού εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.

Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει παραπάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές πάνω από 5,0 βαθμούς.

Η αλβανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια, χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.