Σήμερα ανακοινώνεται η νέα ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών - Free Sunday
Σήμερα ανακοινώνεται η νέα ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Σήμερα ανακοινώνεται η νέα ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τη νέα ηγεσία, έξι μήνες μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες και την αποχώρησή της από την πολιτική.

Η επιλογή των 425.630 μελών του SPD, τα οποία ψήφισαν είτε επιστολικά είτε ηλεκτρονικά, αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα να επικυρωθεί από το Συνέδριο του κόμματος, με την ελπίδα ότι θα τερματίσει τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας.

Την ηγεσία του κόμματος, το οποίο έχει πλέον υιοθετήσει το μοντέλο του ηγετικού διδύμου, με μια γυναίκα και έναν άνδρα, όπως οι Πράσινους, η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία, διεκδικούν ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με το μέλος του Προεδρείου του κόμματος Κλάρα Γκέιβιτς και ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς με την βουλευτή του ίδιου κρατιδίου Σάσκια Έσκεν

Στον πρώτο γύρο Σολτς και Γκέιβιτς πήραν 1,5% παραπάνω από τους Βάλτερ Μπόργιανς - Έσκεν

«Έπειτα από έξι μήνες ενδοσκόπησης, 23 περιφερειακά συνέδρια, τρία ντιμπέιτ, δύο ψηφοφορίες και σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ έξοδα, στο SPD έχουν σπάσει τα νεύρα τους», σχολίασε η εφημερίδα Handelsblatt ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Αμέσως μετά την ανάδειξή της, η νέα ηγεσία ωστόσο θα τεθεί ενώπιον του σημαντικότερου προβλήματος για το SPD: αν θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό ή θα αποχωρήσει, οδηγώντας τον στην διάλυση - κι ενδεχομένως πυροδοτώντας πρόωρες εκλογές. Ο Όλαφ Σολτς, μετριοπαθής, πιστός στο δόγμα του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση και της εξάντλησης της θητείας της, έχοντας δεδομένη την στήριξη των βουλευτών του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αποκάλυψε κρυμμένους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες - ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας που καταρτίστηκε μετά τις εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η ανάδειξη της ηγεσίας πρέπει να γίνει από το Συνέδριο, 6- 8 Δεκεμβρίου) θα τεθεί επίσης το ζήτημα της παραμονής ή όχι στην κυβέρνηση.

Η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία και όσον αφορά τη διατήρηση της συνοχής του κόμματος μετά την εκλογή των νέων αρχηγών αλλά τουλάχιστον η Κλάρα Γκέιβιτς, έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.