Υποχρεωτικό πλέον για τους Κινέζους το σκανάρισμα προσώπου - Free Sunday
Υποχρεωτικό πλέον για τους Κινέζους το σκανάρισμα προσώπου
Στην Κίνα λειτουργεί ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο καμερών παρακολούθησης

Υποχρεωτικό πλέον για τους Κινέζους το σκανάρισμα προσώπου

Σε μια εξέλιξη που εδραιώνει την κυριαρχία του Μεγάλου Αδελφού στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι πολίτες που αποκτούν νέο αριθμό κινητού τηλεφώνου θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε βιομετρική σάρωση προσώπου.

Οι νέοι κανόνες, τους οποίους είχε προαναγγείλει το φθινόπωρο το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών, τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Δκεμβρίου, αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Μέχρι σήμερα, οι πολίτες που προμηθεύονταν νέα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίζουν ταυτότητα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αλλά και φωτογραφία τους.

Τώρα, θα πρέπει να υποβάλλονται και σε βιομετρική σάρωση προσώπου, προκειμένου να πιστοποιείται ότι είναι όντως τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις ταυτότητες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο μέτρο για την αντιστοίχιση των αριθμών κινητής τηλεφωνίας με την ταυτότητα των κατόχων έχει στόχο «την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών στον κυβερνοχώρο».

Εδώ και χρόνια, εξάλλου, το Πεκίνο προσπαθεί να επιβάλλει μέτρα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μόνο με τις πραγματικές τους ταυτότητες. Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες του διαδικτύου είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν τις ταυτότητες των χρηστών πριν τους επιτρέψουν να αναρτήσουν οποιοδήποτε περιεχόμενο.

Η αναγνώριση προσώπου γίνεται τώρα το τελευταίο εργαλείο επιτήρησης στην Κίνα, όπου λειτουργούν περίπου 200 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης. Πολλές έχουν πλέον εξοπλιστεί με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για την ταυτοποίηση των περαστικών σε πραγματικό χρόνο.