Η Τουρκία εκβιάζει το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δεν ενοχλείται - Free Sunday
Η Τουρκία εκβιάζει το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δεν ενοχλείται
Λευκός Οίκος

Η Τουρκία εκβιάζει το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δεν ενοχλείται

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι δεν θα στηρίξει το αμυντικό σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής αν οι σύμμαχοι δεν αναγνωρίσουν ως τρομοκράτες τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας. Περιέργως, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Τούρκο ομόλογό του, ακόμα και για τους S-400.

Συγκεκριμένα, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι 29 χώρες-μέλη καλούνται να εγκρίνουν σχέδιο για την προστασία της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και Εσθονίας σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στη σύνοδο, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα στηρίξει το σχέδιο μόνο εφόσον το ΝΑΤΟ αναγνωρίσει ως τρομοκράτες τους Κούρδους αντάρτες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία πραγματοποίησε επιχείρηση σε περιοχές που ελέγχονταν από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία προκειμένου να δημιουργήσει «ζώνη ασφάλειας» κοντά στα σύνορά της για τον επαναπατρισμό των Σύρων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή μεγάλωσε την απόσταση ανάμεσα στην Τουρκία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, μετά και την αιφνιδιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, αποχώρηση για την οποία δεν είχε ζητηθεί η γνώμη των συμμάχων.

«Αν οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίσουν ως τρομοκρατική οργάνωση αυτούς που εμείς θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση […] δεν θα στηρίξουμε κανένα βήμα» δήλωσε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του φαίνεται πως δεν ενόχλησαν τον Τραμπ, ο οποίος ουσιαστικά εξήρε τον Ερντογάν.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο» δήλωσε ο Τραμπ, για να προσθέσει ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Μάλιστα ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει πυραύλους Patriot.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους» δήλωσε.