Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Μακρόν και Τραμπ διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες - Free Sunday
Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Μακρόν και Τραμπ διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Μακρόν και Τραμπ διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες

Μπροστά στις κάμερες διαφώνισαν την Τρίτη στο Λονδίνο, οι δυο ηγέτες, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον γάλλο πρόεδρο να κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος. 

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δείξει τις προθέσεις του όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον γάλλο ομόλογό του, για τα όσα έχει πει για το ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ χαρακτήρισε «άσχημα», «πολύ προσβλητικά» και «επικίνδυνα» τα σχόλια του γάλλου ομολόγου του, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους στην Ευρώπη, ο αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε σαρκαστικά για το θέμα. Αλλά ο γάλλος ηγέτης επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.

Τραμπ: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία... Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.

Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά αποτελούν μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.

Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.

Ο Μακρόν απάντησε επίσης ότι επιμένει στις δηλώσεις του περασμένου μήνα, οπότε ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι στρατηγικά «εγκέφαλο νεκρό».

Ο γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις ότι «μερικές φορές» συνεργάζονται με μαχητές που συνδέονται με το ISIS κατά την επιχείρηση που διεξάγουν στη βόρεια Συρία. «Όταν κοιτάζω την Τουρκία, αγωνίζονται τώρα εναντίον εκείνων που αγωνίστηκαν μαζί μας και μερικές φορές συνεργάζονται με τους εντολοδόχoυς του IΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr