Γιατί η Γκρέτα χρειάστηκε 33 μέρες για να φτάσει στη Σύνοδο για το Κλίμα - Free Sunday
Γιατί η Γκρέτα χρειάστηκε 33 μέρες για να φτάσει στη Σύνοδο για το Κλίμα

Γιατί η Γκρέτα χρειάστηκε 33 μέρες για να φτάσει στη Σύνοδο για το Κλίμα

Έχοντας δώσει υπόσχεση να μην ταξιδέψει ποτέ ξανά με αεροπλάνο, η Σουηδή ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ ταξίδεψε με πλοίο μέχρι τη Χιλή, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η νέα διεθνής Σύνοδος για το Κλίμα.

Όμως, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Χιλή, οι εργασίες της συνόδου τελικά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Μαδρίτη, και η 16χρονη Γκρέτα έπρεπε και πάλι να διασχίσει τον Ατλαντικό.

Κατάφερε τελικά να βρει εθελοντές που θα την μετέφεραν πίσω στην Ευρώπη με το σκάφος τους, ένα γιοτ μήκους 14 μέτρων.

Συνεπιβάτες της στο ταξίδι των 19 ημερών ήταν ένα ζευγάρι Αυστραλών YouTubers, ο Ράιλι Ουίταμ και η Ελάινα Καρούσου μαζί με το μωρό τους, καθώς και η Βρετανίδα επαγγελματίας ιστιοπλόος Νίκι Χέντερσον.

Όμως η Χέντερσον βρισκόταν στη Βρετανία όταν δέχτηκε το αίτημα να συνταξιδέψει μαζί τους, και για να προλάβει την αναχώρηση του γιοτ από τη Βιρτζίνια στις 13 Νοεμβρίου διέσχισε τον Ατλαντικό με αεροπλάνο.

Η ιστιοπλόος, αναφέρει το BBC, δέχτηκε επικρίσεις για την απόφασή της, δεδομένου ότι η επιχείρηση μεταφοράς της Τούνμπεργκ υποτίθεται πως θα ήταν ένα ταξίδι «ουδέτερου άνθρακα», ενώ οι πτήσεις είναι γνωστό πως εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, ναι, θα είχα ταξιδέψει με σκάφος μέχρι εκεί και πίσω» είπε η Χέντερσον στο Radio 1 Newsbeat. «Αυτό το ταξίδι όμως έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Η Γκρέτα ήθελε να ταξιδέψει με ιστιοπλοϊκό επειδή είναι καλός τρόπος να στείλει στον κόσμο το μήνυμα ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει βιώσιμος τρόπος να ταξιδεύει κανείς».

Έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες ταξιδιού στον ωκεανό, το οποίο σημαδεύτηκε από μια καταιγίδα με κεραυνούς, το σκάφος έδεσε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 3 Δεκεμβρίου, εγκαίρως για την έναρξη της συνόδου.