Υπόθεση «pedo guy»: Αθωώθηκε ο Έλον Μασκ στη δίκη για συκοφαντία - Free Sunday
Υπόθεση «pedo guy»: Αθωώθηκε ο Έλον Μασκ στη δίκη για συκοφαντία

Υπόθεση «pedo guy»: Αθωώθηκε ο Έλον Μασκ στη δίκη για συκοφαντία

Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε την Παρασκευή η δίκη του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ, ο οποίος τελικά απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης για τον χαρακτηρισμό «παιδόφιλος» που είχε χρησιμοποιήσει κατά Βρετανού σπηλαιοδύτη.

Η κόντρα «pedo guy» είχε ξεσπάσει κατά την προετοιμασία της περίφημης επιχείρησης διάσωσης των 12 παιδιών που είχαν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης το 2018.

Η πλευρά του Μασκ υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η λέξη «παιδόφιλος» δεν χρησιμοποιήθηκε με την κυριολεκτική σημασία της. «Το παιδόφιλος ήταν συνηθισμένη προσβολή στη Νότια Αφρική όπου μεγάλωσα» δήλωνε το αφεντικό της Tesla και της SpaceX σε δικαστικό έγγραφο, στο πλαίσιο αιτήματος να απορριφθεί η αγωγή.

O Βρετανός επαγγελματίας Βερν Άνσγουορθ αξίωνε αποζημίωση 190 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι η επιδίκαση αποζημίωσης «θα ήταν ένα ισχυρό ράπισμα» για τον δισεκατομμυριούχο και θα τον εμπόδιζε «να εξαπολύσει ξανά μια πυρηνική βόμβα στη ζωή κάποιου άλλου προσώπου».

Αναφερόμενος στον Μασκ ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Λος Άντζελες, ο δικηγόρος σκιαγράφησε το πορτρέτο ενός «δισεκατομμυριούχου τυράννου», σε αντίθεση με τον πελάτη του, έναν άνδρα ταπεινής καταγωγής του οποίου ανατράπηκε η ζωή από τους προβολείς που έπεσαν πάνω του μετά τη διένεξη, η οποία καλύφθηκε σε μεγάλη έκταση από τα μέσα ενημέρωσης.

Η διαμάχη ξέσπασε τον περυσινό Ιούλιο, όταν ο Μασκ προσφέρθηκε να στείλει στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ένα μίνι υποβρύχιο για την απομάκρυνση των 12 παγιδευμένων αγοριών.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Άνσγουορθ έκανε λόγο για «διαφημιστικό κόλπο» και ξέσπασε καλώντας τον Μασκ να «βάλει το υποβρύχιό του εκεί που πονάει».

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας απάντησε τότε μέσω Twitter, όπου έγραψε τη διαβόητη φράση «σόρι παιδόφιλε, εσύ το ζήτησες».

Όταν ρωτήθηκε από άλλους χρήστες στο Twitter αν εννοούσε αυτά που έγραφε, ο Μασκ απάντησε «πάω στοίχημα ότι είναι αλήθεια».

Λίγο αργότερα, διέγραψε και τις δύο αναρτήσεις. Ήταν όμως ήδη αργά, καθώς ο θόρυβος που προκλήθηκε οδήγησε σε πτώση της μετοχής της Tesla κατά περισσότερο από 4%.

Ο Μασκ υποχρεώθηκε τότε σε δημόσια συγγνώμη, διαμαρτυρόμενος όμως ότι ο δύτης «πρότεινε να συμμετάσχω σε σεξουαλική πράξη με το μίνι υποβρύχιο, το οποίο είχε κατασκευαστεί ως πράξη καλοσύνης και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο επικεφαλής της ομάδας δυτών».