Νεκροί και αγνοούμενοι από έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία - Free Sunday
Νεκροί και αγνοούμενοι από έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία

Νεκροί και αγνοούμενοι από έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία

Τουλάχιστον πέντε τουρίστες σκοτώθηκαν και περίποτ 20 αγνοούνται μετά την έκρηξη του πιο ενεργού ηφαιστείου της Νέας Ζηλανδίας στο νησί Γουάιτ Άιλαντ.

Τουρίστες που διασώθηκαν ανέφεραν ότι ομάδα επισκεπτών βρισκόταν μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου όταν σημειώθηκε η έκρηξη στις 14.11 τοπική ώρα, ή 03.11 ώρα Ελλάδας την Δευτέρα.

 

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε αρχικά ότι περίπου 100 άτομα βρίσκονταν στο ιδιόκτητο νησί την ώρα της καταστροφής, αργότερα όμως αναθεώρησε τον αριθμό σε λιγότερους από πενήντα.

Η πρωθυπουργός  της χώρας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή του στρατού, ωστόσο η πρόσβαση στο νησί είναι αδύνατη λόγω επικινδυνότητας.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Επίτροπος Νέας Ζηλανδίας Τζον Τιμς, οι νεκροί είναι «διαφόρων εθνικοτήτων» και πρόκειται για πέντε από τα 23 άτομα που απομακρύνθηκαν από το νησί και υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο νησί πάνω από 20 πολίτες της Αυστραλίας, μετέδωσε το Nine New.

Η Νέα Ζηλανδία, άκρως σεισμογόνος χώρα, βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, μια σειρά ηφαιστείων γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό που συμπίπτει με τα όρια όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες.

Η γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Όκλαντ Τζαν Λίντσεϊ δήλωσε στο BBC ότι το ηφαίστειο του Γουάιτ Άιλαντ είχε παρουσιάσει ενδείξεις ενεργοποίησης το τελευταίο διάστημα και το επίπεδο συναγερμού είχε αυξηθεί από το 1 στο 2.