Βίντεο: Ηλεκτροφόρο χέλι ανάβει χριστουγεννιάτικο δέντρο - Free Sunday
Βίντεο: Ηλεκτροφόρο χέλι ανάβει χριστουγεννιάτικο δέντρο

Βίντεο: Ηλεκτροφόρο χέλι ανάβει χριστουγεννιάτικο δέντρο

Στο Ενυδρείο του Τενεσί, τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι συνδεδεμένα στην πρίζα.

Η εορταστική διακόσμηση ανάβει φέτος χάρη σε μια ασυνήθιστη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας: ένα ηλεκτροφόρο χέλι ονόματι Μιγκέλ.

Χάρη σε ένα σύστημα καλωδίων που ενώνει τη δεξαμενή του με τα φωτάκια του δέντρου, οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παράγει το χέλι όταν πεινάει κάνουν τα λαμπιόνια να αναβοσβήνουν.

Το ηλεκτροφόρο χέλι (Electrophorus electricus), το οποίο επισήμως δεν κατατάσσεται στα χέλια, είναι είδος ψαριού που συγγενεύει με τα γατόψαρα και ζει στα νερά του Αμαζονίου και άλλων περιοχών της Νοτίου Αμερικής.

Στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός του, o «ηλεκτροφόρος ο ηλεκτρικός» φέρει εξειδικευμένα «ηλεκτροκύτταρα», τα οποία δημιουργούν ηλεκτρική τάση συσσωρεύοντας ιόντα στη μία πλευρά της κυτταρικής μεμβράνης.

Τα κύτταρα αυτά είναι συνδεδεμένα στη σειρά, όπως όταν κανείς ενώνει μπαταρίες για να αυξήσει το βολτάζ.

Το ηλεκτρικό σύστημα χρησιμοποιείται από το ψάρι για την ανεύρεση τροφής, μέσω της ανίχνευσης της ηλεκτρικής δραστηριότητας περαστικών ζώων.

Όταν τελικά το ψάρι  εντοπίσει υποψήφιο θήραμα, ή όταν θέλει να αμυνθεί, κανάλια που ανοίγουν στην κυτταρική μεμβράνη επιτρέπουν την απότομη μετακίνηση των ιόντων στην άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπορεί έτσι να παραλύει τα θύματά του με ηλεκτρικές εκκενώσεις που φτάνουν τα 860 volt, τάση αρκετά υψηλή για να προκαλέσει ένα επώδυνο μούδιασμα σε οποιονδήποτε βρεθεί σε μικρή απόσταση από το ψάρι μέσα στο νερό.

Το Electrophorus electricus είναι ένα από τα σχετικά λίγα ζώα με ηλεκτρικές ιδιότητες που έχουν αναγνωριστεί ως σήμερα –όλα τα ηλεκτροφόρα είδη είναι υδρόβια, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και επιτρέπει το ηλεκτροσόκ από απόσταση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ηλεκτροφόρα είδη δεν παρουσιάζουν στενή συγγένεια, ένδειξη ότι το σύστημα ηλεκτροπληξίας εμφανίστηκε πολλές φορές ανεξάρτητα στην πορεία της εξέλιξης.

Ένα είδος που απαντά και στα ελληνικά νερά είναι το ηλεκτροφόρο σαλάχι Torpedo marmorata, από το οποίο προέρχεται η λέξη «τορπίλη».

Μεταξύ των ψαράδων είναι γνωστό και ως «μουδιάστρα» λόγω του ισχυρού αλλά όχι επικίνδυνου ηλεκτροσόκ που προκαλεί σε όποιον το πλησιάσει.