Ανακοινώθηκε το κατηγορητήριο για παραπομπή του Τραμπ - Free Sunday
Ανακοινώθηκε το κατηγορητήριο για παραπομπή του Τραμπ

Ανακοινώθηκε το κατηγορητήριο για παραπομπή του Τραμπ

Επιτροπή που ελέγχεται από το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε την Τρίτη το κατηγορητήριο στο οποίο βασίζεται η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ σε δίκη, έπειτα από φερόμενες παρεμβάσεις του στην Ουκρανία προκειμένου να πλήξει τον βασικό πολιτικό αντίπαλό του.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, κατέθεσε δύο κατηγορίες, μία για κατάχρηση εξουσίας και μια δεύτερη για παρεμπόδιση εντολών του Κογκρέσου, οι οποίες αφορούσαν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

 Τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου προκάλεσε ανώνυμος μάρτυρας που αποκάλυψε το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε ο Τραμπ τον Ιούλιο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Στο τηλεφώνημα ο Τραμπ φέρεται να έθεσε ως όρο για την παροχή βοήθειας την διενέργεια ουκρανικής έρευνας σε βάρος του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, βασικού αντιπάλου του στις εκλογές του 2020, καθώς και σε βάρος του γιου του Μπάιντεν που δραστηριοποιούταν επαγγελματικά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, η άσκηση τέτοιων πιέσεων σε μια χώρα-σύμμαχο όπως η Ουκρανία συνιστά κατάχρηση της εξουσίας.

Επιπλέον, ο Τραμπ φέρεται να απαίτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να στηρίξει τη θεωρία συνομωσίας σύμφωνα με την οποία ήταν η Ουκρανία και όχι η Ρωσία η ξένη χώρα που παρενέβη στην προεκλογική περίοδο του 2016, παρόλο που οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία.

Εφόσον το κατηγορητήριο εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θα οδηγηθεί σε δίκη στη Γερουσία, η οποία όμως ελέγχεται από τους Συντηρητικούς.

Η αποπομπή Τραμπ θεωρείται έτσι απίθανη.