Ανησυχητική επιτάχυνση στην τήξη των πάγων της Γροιλανδίας - Free Sunday
Ανησυχητική επιτάχυνση στην τήξη των πάγων της Γροιλανδίας

Ανησυχητική επιτάχυνση στην τήξη των πάγων της Γροιλανδίας

Ο ρυθμός της απώλειας πάγου στο νησί της Γροιλανδίας επταπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια, εξέλιξη που ενισχύει τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα για το θέμα, η οποία δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στην έγκριτη επιθεώρηση Nature, από το 1992 ως σήμερα η Γροιλανδία έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, απώλεια που εκτιμάται ότι ανέβασε τη στάθμη των θαλασσών κατά 10,6 χιλιοστά.

Το ίδιο διάστημα ο ρυθμός απώλειας εκτινάχθηκε από τους 33 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ανά έτος στους 254 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, συνολικά 96 επιστήμονες από 50 ερευνητικούς φορείς σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να εξετάζουν μετρήσεις από 22 αποστολές στη Γροιλανδία καθώς και δεδομένα από 11 διαφορετικούς δορυφόρους.

Το 2013, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC) εκτίμησε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η στάθμη των ωκεανών θα έχει ανυψωθεί κατά 60 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα, μια άνοδος που θα απειλήσει 360 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές.

Τα νέα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, δείχνουν ότι η Γροιλανδία χάνει πάγο ταχύτερα από το αναμενόμενο και ως αποτέλεσμα η άνοδος της στάθμης ακολουθεί το χειρότερο σενάριο της IPCC για άνοδο κατά 67 εκατοστά.

Αυτό σημαίνει ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί που κινδυνεύουν από σαρωτικές πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές αυξάνονται κατά 40 εκατομμύρια επιπλέον άτομα.

«Ως γενικός κανόνας, για κάθε εκατοστό ανόδου της στάθμης, ακόμα έξι εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν στον κίνδυνο πλημμυρών σε παράκτιες περιοχές» επισημαίνει ο Άντριου Σέπερντ του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, επικεφαλής της μελέτης.

«Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας θα προκαλέσει πλημμύρες που θα επηρεάζουν 100 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο μέχρι τα τέλη του αιώνα, επομένως ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται λόγω της ανόδου της στάθμης θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια» επισήμανε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία δεν αποκλείεται να φτάσει φέτος σε νέο ιστορικό ρεκόρ, της τάξης των 370 δισεκατομμυρίων τόνων.