«Εξωδικαστικός συμβιβασμός» ανάμεσα στον Χάρβεϊ Γουάινστιν και 30 θύματά του - Free Sunday
«Εξωδικαστικός συμβιβασμός» ανάμεσα στον Χάρβεϊ Γουάινστιν και 30 θύματά του

«Εξωδικαστικός συμβιβασμός» ανάμεσα στον Χάρβεϊ Γουάινστιν και 30 θύματά του

Ο πρώην ισχυρός άντρας του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν έχει καταλήξει σε κατ΄αρχήν συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού, ύψους 25 εκατ. δολαρίων, με 30 από τις γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλικές επιθέσεις.

Την είδηση μετέδωσαν πρώτοι οι New York Times, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο συμβιβασμός για τις υποθέσεις αστικού δικαίου δεν έχει ακόμα εγκριθεί από όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, ο συμβιβασμός δεν καλύπτει ξεχωριστή ποινική δίωξη για την οποία ο Γουάινστιν πρόκειται να καθίσει στο σκαμνί τον επόμενο μήνα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενος για τον βιασμό δύο γυναικών το 2006 και το 2013.

Ο κινηματογραφικός παραγωγός, ο οποίος αποτέλεσε την αφορμή για το παγκόσμιο κίνημα Me Too ενάντια στην κουλτούρα παρενόχλησης γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον, κατηγορείται επίσης ότι παραβίασε την συσκευή παρακολούθησης που του είχε επιβληθεί να φορά στον αστράγαλο.

Για την υπόθεση αυτή, δικαστήριο της Νέας Υόρκης αύξησε τη χρηματική εγγύηση που πρέπει να καταβάλει ο κατηγορούμενος από το 1 εκατομμύριο δολάρια στα 5 εκατομμύρια.

Ο Γουάινστιν προσήλθε στο δικαστήριο περπατώντας με «π», και σύμφωνα με τους δικηγόρους του επρόκειτο να υποβληθεί την Πέμπτη σε χειρουργική επέμβαση λόγω τροχαίου ατυχήματος τον Αύγουστο.

Το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού αφορά τη μαζική αγωγή που κατέθεσαν κατά του Γουάινστιν δεκάδες γυναίκες, χωρίς όμως τη συμμετοχή των ηθοποιών Γκουίνεθ Πάλτροου και Αντζελίνα Τζολί, οι οποίες είχαν κατηγορήσει δημόσια τον παραγωγό για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Εφόσον ο συμβιβασμός προχωρήσει, το συνολικό κόστος για την επίλυση των υποθέσεων θα εκτιναχθεί στα 47 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των νομικών εξόδων.

Τα χρήματα πάντως δεν θα καταβληθούν από τον ίδιο τον Γουάινστιν αλλά από τις ασφαλιστικές εταιρείες της επιχείρησής του, The Weinstein Company.