Η Τουρκία πρώτη χώρα που αποκτά drone με πολυβόλο - Free Sunday
Η Τουρκία πρώτη χώρα που αποκτά drone με πολυβόλο
Asisguard

Η Τουρκία πρώτη χώρα που αποκτά drone με πολυβόλο

Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει παραδοθεί στον στρατό της Τουρκίας το πρώτο drone που φέρει πολυβόλο, αναφέρει την Πέμπτη το βρετανικό περιοδικό New Scientist.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες χρησιμοποιούν drone που μπορούν να ρίχνουν χειροβομβίδες ή να πυροδοτούν εκρηκτικά όταν πλησιάσουν το στόχο, ωστόσο το drone της τουρκικής εταιρείας Asisguard φέρεται να είναι το πρώτο που φέρει πυροβόλο όπλο ακριβείας.

Το drone, με την ονομασία Songar, έχει βάρος 25 κιλών και χρησιμοποιεί οκτώ έλικες για πτήση. Το πολυβόλο του φέρει γεμιστήρα 200 βλημάτων, τα οποία μπορεί να εκτοξεύει μεμονωμένα ή σε ριπές των 15 βολών.

Η Asisguard, με έδρα την Άγκυρα, υποστηρίζει ότι το ιπτάμενο ρομπότ της πετυχαίνει στόχους μεγέθους 15 εκατοστών από απόσταση 200 μέτρων, η οποία προγραμματίζεται να αυξηθεί προσεχώς στα 400 μέτρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας χειριστής αρκεί για να ελέγχει τρία Songar που πετούν σε σχηματισμό και πυροβολούν όλα ταυτόχρονα.

Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει το New Scientist, η ενσωμάτωση πυροβόλων όπλων σε drone είναι δύσκολη υπόθεση: πρώτον, το drone πρέπει να εκτιμά με ακρίβεια την απόσταση του στόχου και να υπολογίζει τη γωνία της βολής. Δεύτερον, η αναπήδηση του όπλου έπειτα από κάθε πυροβολισμό μετατοπίζει το drone και περιορίζει έτσι την ακρίβεια της επόμενης βολής.

Η Asisguard υποστηρίζει ότι έλυσε το πρόβλημα εξοπλίζοντας το ρομπότ με κάμερες και σύστημα Lidar που υπολογίζουν την απόσταση, τη γωνία βολής και την ταχύτητα του ανέμου.

Ένα δεύτερο σύστημα χρησιμοποιεί μηχανικούς βραχίονες για να αντισταθμίζει την αναπήδηση και να σταθεροποιεί έτσι το drone.

Παραμένει ωστόσο ασαφές σε τι είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νέο drone η Τουρκία.

Τον Οκτώβριο, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στον βομβαρδισμό κουρδικών στόχων σε περιοχές της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα.