Αθέατος Νείλος: Κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας, ένα ποτάμι 1.600 χλμ - Free Sunday
Αθέατος Νείλος: Κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας, ένα ποτάμι 1.600 χλμ
Νερό που κυλά από την παγωμένη επιφάνεια πέφτει στην κοίτη του υπόγειου ποταμού Chambers et al.

Αθέατος Νείλος: Κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας, ένα ποτάμι 1.600 χλμ

Μετρήσεις από αεροπλάνα εξοπλισμένα με ραντάρ υποδεικνύουν ότι κάτω από το παγωμένο κάλυμμα της Γροιλανδίας ίσως βρίσκεται ένα υπόγειο ποτάμι μήκους σχεδόν 1.600 χιλιομέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ομάδα Ιαπώνων και Νορβηγών ερευνητών, η κοίτη του πιθανού υπόγειου ποταμού πρέπει να γεμίζει το καλοκαίρι, όταν η άνοδος της θερμοκρασίας λιώνει τον επιφανειακό πάγο και διοχετεύει το νερό σε ρωγμές που φτάνουν σε μεγάλα βάθη.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει ο απεσταλμένος του Live Science.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι χάρτες που προέκυψαν από τη χαρτογράφηση του νησιού με ραντάρ αποκάλυψαν ασυνήθιστα επίπεδες εκτάσεις σε βάθη που κυμαίνονταν από τα 300 έως τα 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του πάγου.

Οι σχηματισμοί αυτοί παραπέμπουν σε κοίτη ποταμού που λειαίνεται από τη ροή νερού και γεμίζει από φερτά ιζήματα.

Η ερευνητική  ομάδα χρησιμοποίησε αξιοποίησε τους διαθέσιμους χάρτες, οι οποίοι όμως δεν καλύπτουν το σύνολο της ξηράς της Γρολανδίας. Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα αφαίρεσαν από τους χάρτες τα «τυφλά» σημεία και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν την υπόγεια ροή νερού.

Όπως προκύπτει, το υγρό νερό που παράγεται στην επιφάνεια όταν ο πάγος λιώνει το καλοκαίρι φαίνεται ότι κυλά από ρωγμές, πέφτει μέσα στην κοίτη του ποταμού και κυλά από το κέντρο της Γροιλανδίας μέχρι τις βόρειες ακτές του νησιού.

Και επειδή το νερό κυλά υπογείως για εκατοντάδες χιλιόμετρα, οι ερευνητές το βάφτισαν ανεπίσημα «Σκοτεινό Ποτάμι».

Τα ευρήματα της μελέτης ίσως επιτρέψουν τώρα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά του παγωμένου καλύμματος της Γροιλανδίας σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.

Πρόσφατη μελέτη προειδοποιούσε ότι η ο ρυθμός της απώλειας πάγου στη Γροιλανδία επταπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και επιτάχυνε την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.