Από υπολογιστή γράφτηκαν τα άρθρα του ΒΒC με τα εκλογικά αποτελέσματα - Free Sunday
Από υπολογιστή γράφτηκαν τα άρθρα του ΒΒC με τα εκλογικά αποτελέσματα

Από υπολογιστή γράφτηκαν τα άρθρα του ΒΒC με τα εκλογικά αποτελέσματα

Για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του, το BBC ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών με ξεχωριστά άρθρα για κάθε έκλογική περιφέρεια της Βρετανίας. Όμως οι περίπου 700 αναρτήσεις που εμφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες δεν γράφτηκαν από δημοσιογράφους.

«Χρησιμοποιώντας τη βοήθεια των μηχανών, παραγάγαμε ένα άρθρο για κάθε ξεχωριστή περιφέρεια που ανακοίνωνε τα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών, με την εξαίρεση μίας περιφέρειας που δεν είχε ολοκληρώσει ακόμα την καταμέτρηση» ανέφερε στον δικτυακό τόπο του BBC ο Ρόμπερτ Μακένζι, επικεφαλής του BBC News Lab.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν κανονικά αδύνατο» επισήμανε.

Υπάρχουν αρκετές ακόμα δημοσιογραφικές εταιρείες που πειραματίζονται με αλγόριθμους για τη σύνταξη άρθρων που βασίζονται σε δεδομένα, όπως τα αποτελέσματα αθλητικών διοργανώσεων, τα οικονομικά αποτελέσματα επιχειρήσεων ή οι αναγγελίες σεισμών.

«Η προσέγγιση αυτή λειτουργεί μόνο για άρθρα που αρκούνται σε δεδομένα. Η τεχνολογία αυτή δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε αναλύσεις» παραδέχτηκε ο Μακένζι.

«Κανένα από τα εν λόγω άρθρα δεν περιέχει δηλώσεις ή αναλύσεις για το τι συνέβη ή ποια είναι η σημασία των αποτελεσμάτων. Είναι μόνο μια γραπτή εκδοχή του τι συνέβη βασισμένη σε δεδομένα» πρόσθεσε.

Όπως το είπε η μηχανή

Το BBC παραθέτει ως παράδειγμα το αυτόματο άρθρο που αναρτήθηκε για την εκλογική περιφέρεια του Βόξχολ:

«Η Φλόρενς Εσαλόμι εξελέγη Βουλευτής του Βόξχολ, κάτι που σημαίνει ότι το Εργατικό Κόμμα διατηρεί την έδρα του με μειωμένη πλειοψηφία.

Η νέα βουλευτής επικράτησε έναντι της Σάρα Λιούις των Φιλελευθέρων με διαφορά 19.612 ψήφων. Το νούμερο αυτό είναι μικρότερο από τη διαφορά των 20.250 ψήφων που πέτυχε η Κέιτ Χούι στις γενικές εκλογές του 2017.

Η Σάρα Μπουλ του Συντηρητικού Κόμματος ήρθε τρίτη και η Ζάκλιν Μποντ των Πρασίνων ήρθε τέταρτη.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μειωμένη κατά 3,5% σε σχέση με τις τελευταίες γενικές εκλογές.

Περισσότεροι από 56.000 πολίτες, ή το 63,5% των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, προσήλθαν σε εκλογικά κέντρα όλης της περιφέρειας την Πέμπτη, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται Δεκέμβριο από το 1923».

Στο ύφος του BBC

Όπως επισήμανε ο Μακένζι, τα σχεδόν 700 άρθρα των εκλογών παρήχθησαν με το γνώριμο «ύφος» των κειμένων του BBC, καθώς η επιλογή των λέξεων ήταν προγραμματισμένη εκ των προτέρων.

«Ως δημοσιογράφος, πρέπει πρώτα να σκεφτείς εκ των προτέρων κάθε πιθανή παραλλαγή του άρθρου» εξήγησε ο Μακένζι.

«Στη συνέχεια δημιουργείς ένα πρότυπο. Το σύστημα επιλέγει συγκεκριμένες φράσεις ή λέξεις αποκρινόμενο σε συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα. Οπότε μπορείς να γράψεις ότι θέλεις με το “ύφος του μαγαζιού”» είπε.