ΗΠΑ: Νέος αριθμός έκτακτης ανάγκης λόγω αύξησης των αυτοκτονιών - Free Sunday
ΗΠΑ: Νέος αριθμός έκτακτης ανάγκης λόγω αύξησης των αυτοκτονιών

ΗΠΑ: Νέος αριθμός έκτακτης ανάγκης λόγω αύξησης των αυτοκτονιών

Ειδική γραμμή έκτακτης ανάγκης, η οποία θα προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε όσους σκέφτονται την αυτοκτονία, εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, όπου οι αυτοχειρίες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.

Η νέα γραμμή 988 αναμένεται να μειώσει τον φόρτο εργασίας στον αριθμό 911, που καλύπτει όλα τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Οι πάροχοι τηλεφωνίας υποχρεούνται τώρα να υλοποιήσουν το σύστημα 988 εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FCC Άτζιτ Πάι, η νέα γραμμή θα σώσει ζωές και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του στιγματισμού. «Πιστεύουμε ότι ο νέος τριψήφιος αριθμός θα διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες αντιμετώπισης κρίσεων» δήλωσε.

Το διάστμα 1999-2016, οι θάνατοι από αυτοχειρία στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20%, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε αρκετές πολιτείες η αύξηση ήταν μικρότερη, σε ορισμένες όμως Μεσοδυτικές πολιτείες ξεπέρασε το 40%.

Η αυτοκτονία είναι σήμερα δέκατη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη χώρα  λειτουργεί ήδη Εθνική Γραμμή Πρόληψης Αυτοκτονίας, είναι όμως διαθέσιμη στον αριθμό +1-800-273-8255, τον οποίο διαχειρίζονται 163 περιφερειακά κέντρα έκτακτης ανάγκης.