«Πυρηνική» δοκιμή της Β.Κορέας ενόψει λήξης τελεσιγράφου για διαπραγματεύσεις - Free Sunday
«Πυρηνική» δοκιμή της Β.Κορέας ενόψει λήξης τελεσιγράφου για διαπραγματεύσεις
Βαλλιστικός πύραυλος σε παρέλαση για τη βορειοκορεατική Ηέρα της Νίκης Stefan Krasowski

«Πυρηνική» δοκιμή της Β.Κορέας ενόψει λήξης τελεσιγράφου για διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας πανηγυρίζει το Σάββατο για την επιτυχία μιας ακόμα «κρίσιμης δοκιμής», την οποία συνδέει με το πυρηνικό της πρόγραμμα, λίγες εβδομάδες πριν λήξει η διορία που έχει δώσει στην Ουάσιγκτον για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής Ακαδημίας Επιστήμης Άμυνας, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο «Πεδίο Εκτόξευσης Πυραύλων Σόχαε», όπου είχε ολοκληρωθεί πριν μια εβδομάδα και άλλη «πολύ σημαντική δοκιμή». Το Πεδίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κίνα και είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά για εκτόξευση δορυφόρου το 2016.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επανέναρξη των επιχειρήσεων στο διαστημικό κέντρο δείχνει να αποτελεί μέσο πίεσης της Πιονγκγιάνγκ, προκειμένου να πετύχει συμβιβασμούς από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

O Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και πυραύλων από το 2018, μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη.Σύντομα όμως προέκυψαν ασυμφωνίες για τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και την άρση των διεθνών κυρώσεων, και ο Κιμ απαίτησε υποχωρήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης έρχεται μια μέρα πριν ξεκινήσει η πενθήμερη περιοδεία του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Β.Κορέα, Στίβεν Μπάιγκαν, στη Σεούλ και το Τόκιο. Βασικό θέμα συζήτησης είναι το τελεσίγραφο της 31ης Δεκεμβρίου.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μετά τη λήξη της διορίας στην ετήσια ομιλία του την Πρωτοχρονιά.