Με συμβιβαστική λύση έκλεισε η μαραθώνια Σύνοδος για το Κλίμα - Free Sunday
Με συμβιβαστική λύση έκλεισε η μαραθώνια Σύνοδος για το Κλίμα
Η Σύνοδος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Χιλή, μεταφέρθηκε όμως στη Μαδρίτη λόγω πολιτικής αναταραχής COP25

Με συμβιβαστική λύση έκλεισε η μαραθώνια Σύνοδος για το Κλίμα

Έπειτα από παράταση των διαπραγματεύσεων για ένα επιπλέον διήμερο, η φετινή Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα έληξε στη Μαδρίτη με την ανακοίνωση συμβιβαστικής συμφωνίας.

Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι οι εθελοντικές δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων συμφώνησαν να παρουσιάσουν νέα εθνικά σχέδια πριν από την επόμενη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το 2020 στη Γλασκώβη.

Για την επόμενη Σύνοδο αναβλήθηκαν ωστόσο σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις αγορές δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο της λεγόμενης Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει ήδη ανέβει κατά σχεδόν 1 βαθμό και η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει προειδοποιήσει ότι για την επίτευξη του στόχου απαιτούνται «ταχείες, εκτεταμένες και πρωτοφανείς αλλαγές σε κάθε πτυχή της κοινωνίας».

Σύμφωνα με την IPCC, οι δεσμεύσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από τη διεθνή κοινότητα δεν επαρκούν και αν δεν αυστηροποιηθούν  η άνοδος της θερμοκρασίας θα φτάσει στο καταστροφικό επίπεδο των 3-5 βαθμών Κελσίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου στη Μαδρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε απογοητευμένος.

«Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία να επιδείξει αυξημένη φιλοδοξία όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή και τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος» είπε ο Γκουτέρες σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμφωνία για πιο γενναίες δεσμεύσεις όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα ήρθε ως αποτέλεσμα πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μικρών νησιωτικών κρατών, κόντρα στις αντιδράσεις μεγάλων ρυπαντών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες πρόκειται να αποσυρθούν και επίσημα από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Μιλώντας στο BBC,  ο Λόρες Τουμπιάνα της οργάνωσης European Climate Foundation, ένας από τους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας του Παρισιού, εκτίμησε ότι η τελευταία σύνοδος είχε «ανάμεικτα» αποτελέσματα.

«Οι μεγάλοι παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, χάρη  όμως σε μια προοδευτική συμμαχία μικρών νησιωτικών κρατών και χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενάντια στα σχέδια των μεγάλων ρυπαντών» είπε.

Στη Σύνοδο μεταξύ άλλων απορρίφθηκε η πρόταση της Βραζιλίας και της Αυστραλίας για «χαλαρούς κανόνες» στις αγορές άνθρακα. Το θέμα θα επανεξεταστεί του χρόνου στη Σύνοδο της Γλασκώβης.