Ο Ερντογάν αιφνιδίασε τις ΗΠΑ με την απειλή να κλείσει τη βάση του Ιντζιρλίκ - Free Sunday
Ο Ερντογάν αιφνιδίασε τις ΗΠΑ με την απειλή να κλείσει τη βάση του Ιντζιρλίκ

Ο Ερντογάν αιφνιδίασε τις ΗΠΑ με την απειλή να κλείσει τη βάση του Ιντζιρλίκ

Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ θα επιδιώξει να έχει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, για να καταλάβει, όπως είπε χθες Δευτέρα, αν και πόσο σοβαρά εννοούσε τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή, ότι δεν αποκλείει να κλείσει την βάση του Ιντζιρλικ, όπου μεταξύ άλλων είναι ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα.

Το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ «δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν σ’ εμένα. Ενημερώθηκα για πρώτη φορά γι’ αυτό όταν το διάβασα στις εφημερίδες. Επομένως, θα χρειαστεί να συζητήσω με τον ομόλογό μου για να κατανοήσω τι εννοούν ακριβώς και πόσο σοβαρά το λένε» οι Τούρκοι, δήλωσε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Λουξεμβούργο στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διεμήνυσε στην ίδια συνέντευξή του ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει επίσης τη βάση ραντάρ στο Κιουρετζίκ.

Ο Έσπερ έκρινε ότι εάν η Άγκυρα πράγματι θέλει να συζητήσει το ενδεχόμενο να κλείσει τις βάσεις, το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του NATO.

Η Τουρκία είναι «κυρίαρχο έθνος», επομένως έχει «το δικαίωμα» να αποφασίζει αν θα φιλοξενεί ή όχι «βάσεις του NATO ή ξένες δυνάμεις», ανέφερε ο Έσπερ. «Αλλά και πάλι, νομίζω ότι αυτό γίνεται ζήτημα της συμμαχίας, τηςδέσμευσης στη συμμαχία, αν όντως εννοούν αυτό που λένε», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι το ζήτημα εδώ είναι για ακόμη μια φορά ποια είναι η κατεύθυνση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη συμμαχία του NATO και τις ενέργειες που κάνει σε διάφορα θέματα», επέμεινε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν έκανε την προειδοποίηση αυτή αντιδρώντας στις απειλές περί αμερικανικών κυρώσεων και στο ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας που χαρακτήρισε γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εναντιωθεί στο σύνολό του σε αρκετές πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης. Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν κρύβουν την οργή τους για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην οποία προχώρησε η Άγκυρα. Η Ουάσινγκτον διατείνεται πως το σύστημα απειλεί τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και είναι ασύμβατο με τον νατοϊκό εξοπλισμό. Ήδη η Τουρκία αποφασίστηκε να απομακρυνθεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 κι η αγορά τουλάχιστον 100 προηγμένων αεροσκαφών του τύπου από την Άγκυρα ακυρώθηκε.

Το Κογκρέσο επιδιώκει επίσης να τιμωρηθεί η Τουρκία για την εισβολή των ένοπλων δυνάμεών της στη βόρεια Συρία την 9η Οκτωβρίου. Την περασμένη Τετάρτη, επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να πιεστεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει σκληρότερη στάση.