Αγωγή κατά τεχνολογικών κολοσσών για το ματωμένο κοβάλτιο της Αφρικής - Free Sunday
Αγωγή κατά τεχνολογικών κολοσσών για το ματωμένο κοβάλτιο της Αφρικής

Αγωγή κατά τεχνολογικών κολοσσών για το ματωμένο κοβάλτιο της Αφρικής

Γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Apple, η Alphabet και η Tesla κατηγορούνται σε αγωγή ανθρωπιστικής οργάνωσης για παιδική εργασία στα ορυχεία του Κογκό όπου εξορύσσεται κοβάλτιο για τα προϊόντα τους.

Την Κυριακή η οργάνωση International Rights Advocates κατέθεσε προσφυγη σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξ ονόματος 14 θυμάτων που δεν κατονομάζονται, οικογενειών παιδιών που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν στοές ή τοιχώματα σε μεταλλεία, καθώς και παιδιών που ακρωτηριάστηκαν υπό τις ίδιες περιστάσεις.

Άλλες εταιρείες που κατονομάζονται στην αγωγή είναι η  Microfosft και η Dell καθώς και δύο μεταλλευτικές εταιρείες κοβαλτίου, οι Zhejiang Huayou Cobalt and Glencore.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό καλύπτει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, μετάλλου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου για smartphone, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα τεχνολογία. Η παγκόσμια ζήτηση κοβαλτίου αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό από 7% ως 13% σε ετήσια βάση την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018.

«Η εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα των τεχνολογιών οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση της ζήτησης κοβαλτίου», σημείωσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Το κοβάλτιο, υποστηρίζει, εξορύσσεται και στη ΛΔ Κονγκό σε συνθήκες «της λίθινης εποχής, εξαιρετικά επικίνδυνες», με «παιδιά που πληρώνονται ένα ως δύο δολάρια την ημέρα» για «έξι ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την προσφυγή, όλες οι εναγόμενες εταιρείες γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εξορύσσεται το κοβάλτιο. Αν το διακύβευμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, τονίζεται, θα ήταν «αξιογέλαστα» τα μέτρα που έχουν προτείνει για να διορθωθεί η κατάσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΛΔ Κονγκό, παρότι διαθέτει υπεραφθονία ορυκτού πλούτου, παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον πλανήτη. Ο  πλούτος του υπεδάφους της τροφοδότησε ένοπλες συρράξεις οι οποίες αιματοκυλίζουν το ανατολικό τμήμα της χώρας της Αφρικής τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η προσφυγή συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό στο οποίο εικονίζονται νεκρά παιδιά και άλλα με παραμορφωμένα ή ακρωτηριασμένο άκρα. Έξι από τα παιδιά των 14 οικογενειών σκοτώθηκαν σε καταρρεύσεις στοών.

Η Dell, ερωτηθείσα για την προσφυγή, αντέτεινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «ουδέποτε προμηθεύτηκε εν γνώσει της» πρώτες ύλες που εξορύχτηκαν με την εκμετάλλευση παιδικής εργασίας και ότι θα ερευνήσει τις κατηγορίες της υπόθεσης. 

«Ουδέποτε ξανασυνάντησα ή κατέγραψα τόσο ακραία ασυμμετρία στην κατανομή του εισοδήματος μεταξύ της κορυφής της εφοδιαστικής αλυσίδας και της βάσης της», σχολίασε ο Σιντάρθ Κάρα, ερευνητής ειδικευμένος στο φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας, που έχει κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας.

Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπομένουν σήμερα σύγχρονες μορφές δουλείας, όπως η καταναγκαστική εργασία ή οι εξαναγκαστικοί γάμοι, υπολογίζουν η οργάνωση Walk Free και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ.